Dnevni list: Zastupnički dom Parlamenta Federacije jučer je usvojio Prijedlog izmjena i dopuna proračuna FBiH za 2009., Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju proračuna FBiH za 2009.  te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH. Spomenuti prijedlog izmjena i dopuna federalnog proračuna za 2009. podrazumijeva povećanje proračuna za 305 milijuna, tako da on iznosi 1.906.373.386 maraka. Preostala dva prihvaćena prijedloga važna su zbog prioritetnog definiranja izmirenja proračunskih obaveza iz 2008.

Ovi prijedlozi su usvojeni mada su klubovi DNZ-a i SDP-a smatrali da Vlada Federacije u svom izvještaju nije transparentno navela stavke za koje će biti raspoređena sredstva.

Federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda kazao je da je riječ o namjenskoj izmjeni proračuna u koju se nastoje locirati neizmirene obaveze iz prošle godine.

"Usvajanjem ovoga prijedloga stavljamo točku na 2008. Sada je važno šta za tekuću godinu. Vlada radi rebalans proračuna za 2009. godinu i ovakvu mjeru smo morali donijeti dok to ne završimo. Cilj rebalansa je da uskladimo rashodnu stranu s realnim prihodima", rekao je ministar Bevanda.

Izrazio je uvjerenje da će sve obaveze iz 2008. prema štedišama, poljoprivredi, te za putnu infrastrukturu, školstvo, zdravstvo i druge stavke moći biti riješene do kraja ovoga mjeseca.