Nezavisne novine: Strategijom razvoja zdravstva do 2012. godine planirano je uvođenje elektronskih knjižica i elektronskih kartona, potvrđeno je u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

"Efekti uvođenja elektronske knjižice, između ostalog, odnose se na veću i jednostavniju dostupnost prava iz zdravstvenog osiguranja poput provjere statusa osiguranja u samoj zdravstvenoj ustanovi i u bilo koje vrijeme", kazali su u Fondu.  

U Fondu kažu da će na ovaj način biti dostupno više informacija o zdravstvenom stanju osiguranika poput elektronskog zapisa o imunizaciji, alergijama, odobrenim pomagalima i slično.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, rekla je da se u ambulantama koje imaju računare već unose podaci o pacijentima u elektronski sistem.

"To su ambulante porodične medicine na Starčevici, Petrićevcu, ambulanta u Platonovoj ulici, Poliklinika i još neke veće ambulante porodične medicine", istakla je Stankovićeva.

Ona je dodala da će ostale ambulante preći na ovaj sistem čuvanja podataka kad nabave računare.

"Veliki je posao prenijeti sve podatke pacijenata u elektronski sistem, jer neki pacijenti imaju široku istoriju bolesti", kazala je Stankovićeva.

Iz Fonda su rekli da je izgradnja informacionog sistema važna komponenta u reformi zdravstvenog sektora.

Naime, oni su istakli da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS pokrenulo projekat izgradnje jedinstvenog informacionog sistema u zdravstvu, čija je realizacija u toku.

"Korist od tog projekta je višestruka: doprinos efikasnijoj zdravstvenoj zaštiti, potpuna informatička uvezanost svih subjekata u zdravstvenom sistemu, efikasnija kontrola i upravljanje troškovima u zdravstvu", pojasnili su u Fondu.

Dodali su da i oni takođe ulažu u izgradnju vlastitog informacionog sistema.

"Počela je realizacija projekta koji će obezbijediti efikasnije upravljanje svim troškovima i poboljšati efikasnost upravljanja svim poslovnim procesima", kazali su u Fondu.