Независне новине: Стратегијом развоја здравства до 2012. године планирано је увођење електронских књижица и електронских картона, потврђено је у Фонду здравственог осигурања РС.

"Ефекти увођења електронске књижице, између осталог, односе се на већу и једноставнију доступност права из здравственог осигурања попут провјере статуса осигурања у самој здравственој установи и у било које вријеме", казали су у Фонду.

У Фонду кажу да ће на овај начин бити доступно више информација о здравственом стању осигураника попут електронског записа о имунизацији, алергијама, одобреним помагалима и слично.

Душица Станковић, портпарол Дома здравља Бањалука, рекла је да се у амбулантама које имају рачунаре већ уносе подаци о пацијентима у електронски систем.

"То су амбуланте породичне медицине на Старчевици, Петрићевцу, амбуланта у Платоновој улици, Поликлиника и још неке веће амбуланте породичне медицине", истакла је Станковићева.

Она је додала да ће остале амбуланте прећи на овај систем чувања података кад набаве рачунаре.

"Велики је посао пренијети све податке пацијената у електронски систем, јер неки пацијенти имају широку историју болести", казала је Станковићева.

Из Фонда су рекли да је изградња информационог система важна компонента у реформи здравственог сектора. Наиме, они су истакли да је Министарство здравља и социјалне заштите РС покренуло пројекат изградње јединственог информационог система у здравству, чија је реализација у току.

"Корист од тог пројекта је вишеструка: допринос ефикаснијој здравственој заштити, потпуна информатичка увезаност свих субјеката у здравственом систему, ефикаснија контрола и управљање трошковима у здравству", појаснили су у Фонду.

Додали су да и они такође улажу у изградњу властитог информационог система.

"Почела је реализација пројекта који ће обезбиједити ефикасније управљање свим трошковима и побољшати ефикасност управљања свим пословним процесима", казали су у Фонду.