Nezavisne novine: Računarska opremljenost škola u RS trenutno nije zadovoljavajuća, tvrde iz ovih obrazovnih ustanova, ali i iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Iz Ministarstva navode kako redovno ulažu u informatičko opremanje škola, ali da je potrebno još računara za đake. U osnovnim i srednjim školama su kazali da su i oni računari koje imaju dotrajali i da bi ih trebalo što prije zamijeniti novim. U čelinačkoj srednjoj školi zbog nedostatka računara đaci koriste pisaće mašine.

Elektronski dnevnik

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazali su da će u okviru projekta informatizacije osnovnih i srednjih škola biti uveden elektronski dnevnik. "Banjalučka kompanija 'Lanako' obezbijedila je besplatno softver za ovaj projekat vrijedan 600.000 KM, a elektronski dnevnik je u upotrebi u Osnovnoj školi Ivo Andrićiz Banjaluke", kazali su u Ministarstvu. Elektronski dnevnik uskoro bi trebalo da bude uveden i u Centar srednjih škola Trebinje, Gimnaziju Banjaluka, Osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš" Srebrenica, Osnovnu školu "Drinić" iz Drinića i Područnu školu "Podgrab -Pale" – pripada Osnovnoj školi "Pale". Cilj elektronskog dnevnika jeste da omogući stalni kontakt svih partnera u obrazovanju – škole, učenika, roditelja i Ministarstva, a biće i baza podataka za Ministarstvo.

Milivoje Pavlović, direktor Srednje škole u Čelincu, u kojoj se školuju i ekonomski tehničari, kazao je da imaju svega nekoliko računara, te da im treba neuporedivo više.

"Sami se snalazimo kako znamo i umijemo da bismo obezbijedili računare đacima, a za neke predmete ekonomski tehničari zbog nedostatka računara koriste sopstvene pisaće mašine, koje donose od kuće", kazao je Pavlović.

Za đake su, prema njegovim riječima, obezbijedili i ormar u školi u koji mogu ostavljati pisaće mašine kako ih ne bi morali stalno nositi od kuće.

Slavojka Čovičković, pomoćnik direktora u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kotor Varošu, kazala je da nemaju dovoljan broj računara, te da je i to što imaju dotrajalo.

Jadranka Božić, direktor Osnovne škole "Branko Radičević" iz Banjaluke, i Miodrag Živanović, pomoćnik direktora Osnovne škole "Jovan Dučić" u Bijeljini, naveli su da ove škole imaju optimalan broj računara, ali su oni dotrajali i neophodno ih je mijenjati.

Miloš Francuz, direktor Osnovne škole "Danilo Borković" u Gradišci, rekao je da su i kod njih računari stari.

Cvijetin Panić, direktor Ekonomske i trgovinske škole u Doboju, kazao je da imaju nekoliko računara, ali da im nedostaju finansijska sredstva da bi nabavili još i olakšali đacima pohađanje časova informatike.

Fatima Kararić, direktor Gimnazije u Prijedoru, navela je da imaju opremljen kabinet s računarima, ali da nemaju mogućnosti da razrede podijele u grupe kako bi kvalitetnije sticali znanje.

"Imamo jedan kabinet u kojem je organizovana nastava informatike, ali zbog nedostatka mjesta i računara veliki broj đaka zajedno sluša nastavu", ocijenila je Kararićeva.

Jedna od bolje opremljenih škola je Elektrotehnička škola u Banjaluci. Vojislav Popović, direktor ove škole, kazao je da imaju četiri opremljena kabineta u kojima učenici dobijaju kvalitetnu informatičku nastavu.

"Imamo mogućnost da svakih nekoliko godina promijenimo računare, te starije ostavljamo u druge kabinete", zaključio je Popović.

Da bi poboljšali informatičku opremljenost škola, iz resornog ministarstva najavljuju pokretanje akcija s računarskim firmama u RS kako bi poklonile računare onim školama kojima je to najpotrebnije.

"Projekat i akcije s računarskim firmama će trajati do ostvarenja krajnjeg cilja – da svaki učenik ima pristup Internetu, a u zavisnosti od broja učenika svaka škola će dobiti određeni broj informatičkih učionica", kazali su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Za projekat informatizacije osnovnih i srednjih škola pod nazivom "Internet u svim školama" Ministarstvo je planiralo izdvojiti 1.100.000 KM iz Razvojnog programa.