Независне новине: Рачунарска опремљеност школа у РС тренутно није задовољавајућа, тврде из ових образовних установа, али и из Министарства просвјете и културе РС.

Из Министарства наводе како редовно улажу у информатичко опремање школа, али да је потребно још рачунара за ђаке. У основним и средњим школама су казали да су и они рачунари које имају дотрајали и да би их требало што прије замијенити новим. У челиначкој средњој школи због недостатка рачунара ђаци користе писаће машине.

Електронски дневник

У Министарству просвјете и културе РС казали су да ће у оквиру пројекта информатизације основних и средњих школа бити уведен електронски дневник. "Бањалучка компанија 'Ланако' обезбиједила је бесплатно софтвер за овај пројекат вриједан 600.000 КМ, а електронски дневник је у употреби у Основној школи Иво Андрићиз Бањалуке", казали су у Министарству. Електронски дневник ускоро би требало да буде уведен и у Центар средњих школа Требиње, Гимназију Бањалука, Основну школу "Петар Петровић Његош" Сребреница, Основну школу "Дринић" из Дринића и Подручну школу "Подграб -Пале" – припада Основној школи "Пале". Циљ електронског дневника јесте да омогући стални контакт свих партнера у образовању – школе, ученика, родитеља и Министарства, а биће и база података за Министарство.

Миливоје Павловић, директор Средње школе у Челинцу, у којој се школују и економски техничари, казао је да имају свега неколико рачунара, те да им треба неупоредиво више.

"Сами се сналазимо како знамо и умијемо да бисмо обезбиједили рачунаре ђацима, а за неке предмете економски техничари због недостатка рачунара користе сопствене писаће машине, које доносе од куће", казао је Павловић.

За ђаке су, према његовим ријечима, обезбиједили и ормар у школи у који могу остављати писаће машине како их не би морали стално носити од куће.Славојка Човичковић, помоћник директора у Основној школи "Свети Сава" у Котор Варошу, казала је да немају довољан број рачунара, те да је и то што имају дотрајало.

Јадранка Божић, директор Основне школе "Бранко Радичевић" из Бањалуке, и Миодраг Живановић, помоћник директора Основне школе "Јован Дучић" у Бијељини, навели су да ове школе имају оптималан број рачунара, али су они дотрајали и неопходно их је мијењати.

Милош Француз, директор Основне школе "Данило Борковић" у Градишци, рекао је да су и код њих рачунари стари. Цвијетин Панић, директор Економске и трговинске школе у Добоју, казао је да имају неколико рачунара, али да им недостају финансијска средства да би набавили још и олакшали ђацима похађање часова информатике. Фатима Карарић, директор Гимназије у Приједору, навела је да имају опремљен кабинет с рачунарима, али да немају могућности да разреде подијеле у групе како би квалитетније стицали знање.

"Имамо један кабинет у којем је организована настава нформатике, али због недостатка мјеста и рачунара велики број ђака заједно слуша наставу", оцијенила је Карарићева.

Једна од боље опремљених школа је Електротехничка школа у Бањалуци. Војислав Поповић, директор ове школе, казао је да имају четири опремљена кабинета у којима ученици добијају квалитетну информатичку наставу.

"Имамо могућност да сваких неколико година промијенимо рачунаре, те старије остављамо у друге кабинете", закључио је Поповић.

Да би побољшали информатичку опремљеност школа, из ресорног министарства најављују покретање акција с рачунарским фирмама у РС како би поклониле рачунаре оним школама којима је то најпотребније.

"Пројекат и акције с рачунарским фирмама ће трајати до остварења крајњег циља – да сваки ученик има приступ Интернету, а у зависности од броја ученика свака школа ће добити одређени број информатичких учионица", казали су у Министарству просвјете и културе РС.

За пројекат информатизације основних и средњих школа под називом "Интернет у свим школама" Министарство је планирало издвојити 1.100.000 КМ из Развојног програма.