Dio zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama u Srbiji ostaće bez posla, nakon što bude izvršena nova sistematizacija radnih mjesta.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković rekao je za B92 da će njegovo ministarstvo naložiti rukovodiocima da naprave novu sistematizaciju radnih mjesta i dodao da je to najrealniji način za rješavanje problema velikog broja zaposlenih u tim sektorima.

“Imamo preveliku državnu upravu i preveliki broj organa. Nemamo mnogo izbora i moraćemo da idemo na te rezove, ali tražimo najoptimalniji način”, rekao je Marković, dodajući da zaposleni u državnoj upravi čine jedan odsto javne potrošnje.

Marković je rekao da se u ovom momentu ne razmišlja o smanjenju broja radnih sati zaposlenima u tim sektorima, kako se najavljuje iz Vlade Srbije.

On je dodao da su svi upravni odbori javnih preduzeća ispoštovali preporuku da primanja njihovih članova budu na nivou prosječne zarade u Srbiji, te da je nakon toga ostalo oko milijardu dinara više u sistemu, prenosi portal capital.ba