Nezavisne novine: Oko tri stotine invalida upalo je juče na sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nakon što su zastupnici usvojili zakon kojim se iz prava na naknadu briše između 40.000 i 100.000 osoba s invaliditetom.

Kada su invalidi odgurali policajace i ušli su salu, tjelohranitelji su kroz druga vrata, koja su do tada bila zaključana, izveli premijera FBiH Nedžada Brankovića, ministra za socijalnu politiku Pericu Jelečevića te još nekoliko ministara. Nakon hitrog izvođenja čelnih ljudi Vlade, na vratima su bila primjetna oštećenja zbog nasilnog otvaranja.

Usvojen novi zakon

Zastupnički dom sinoć je usvojio novi zakon kojim se regulišu prava invalida sa 60 do 90 posto invalidnosti, a koji su predložili SDA i Stranka za BiH. Šef Kluba SDA Ibrahim Nadarević rekao je da novi zakon nije rezultata jučerašnjeg incidenta i pritisaka, već da je pripremljen u petak. "Postojao je politički dogovor da ga Dom naroda usvoji u četvrtak", rekao je Nadarević. Na sastanku Kolegija Zastupničkog doma sa predstavnicima udruženja, a prije usvajanja novog zakona, najveći broj pitanja odnosio se na to kako će Vlada FBiH finansirati novi zakon ako su prava redukovana, jer nema novca i zašto usvajati novi zakon koji reguliše ista prava koja su izbačena izmjenama starog zakona.

"Mi već 50 godina imamo socijalna prava i ova demokratska vlast nam ih uzima. Ovo nam je prvi protest od 1947. godine i ostaćemo dok sramni zakon ne bude poništen. Štrajkovaćemo glađu", rekao je jedan od invalida.

Drugi je pokazivao protezu staru 17 godina, a ostali su govorili da su gladni i vikali: "Ubij nas, Bevanda!"

"Ja sebi nisam kupio lijekove 18 mjeseci, a žena mi je nepokretna", rekao je jedan od njih.

Zastupnici koji su ostali u sali nisu mogli izaći jer im demonstranti to nisu dozvoljavali. Dok je nekoliko minuta trajalo koškanje na vratima prije njihovog ulaska, zastupnici i gotovo svi ministri iz Vlade FBiH su gledali nijemo, mirno sjedeći na svojim mjestima.

Nakon neočekivanog upada, na svojim stolicama od ministara jedino su ostali ministri finansija i zdravstva Vjekoslav Bevanda i Safet Omerović.

"I ja sam imala neprijatnih situacija, pa nisam bježala kao kukavica, kao premijer danas. Trebalo je da ostane i pod cijenu da dobije neku 'pljesku'", kazala je zastupnica DNZ-a Hafeza Sabljaković.

U nastavku sjednice, nakon trosatne pauze, premijer je objasnio da je u međuvremenu imao "sastanke s komercijalnim bankama, MMF-om, Svjetskom bankom i privrednicima". Iz izvora bliskih Vladi FBiH smo saznali da je održan samo sastanak s mljekarima koji su nezadovoljni poticajima.

Tokom prekida sjednice za govornicom je nekoliko predstavnika udruženja predložilo da ne izlaze iz sale dok zakon ne bude ukinut, a kasnije su se rasporedili po sali i najavili da neće izaći.

Nakon smirivanja tenzija, održan je sastanak čelnika Zastupničkog doma i šefova stranačkih klubova s predstavnicma udruženja.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Safet Softić kazao je da je prije petnaestak dana od policije dobio zahtjev da sjednice ne održavaju u neboderima "Unitika", jer je to "objekat otvorenog tipa u kojem je teško obezbijediti zaštitu".   Inače, u toku je renoviranje sala Paralmenta FBiH.

Žustru raspravu na jučerašnjoj sjednici izazvala je diskusija nezavisnog zastupnika Marka Vešovića, koji je premijera FBiH uporedio sa "hadžijom koji krade slijepcima".

Na to su drugi zastupnici kazali da je Vešović uvrijedio sve muslimane, te zatražili javno izvinjenje.

Vešović je odgovorio da mu "ne pada na pamet da se izvinjava zbog priče koju su muslimani sami o sebi ispričali", na šta su zastupnici s mjesta dovikivali: "Uaaa, napolje", a Irfan Ajanović mu je dobacio da je "đubre".

Atmosferu je smirio Branković tražeći da budu "obuzdane emocije".