Независне новине: Око три стотине инвалида упало је јуче на сједницу Заступничког дома Парламента ФБиХ, након што су заступници усвојили закон којим се из права на накнаду брише између 40.000 и 100.000 особа с инвалидитетом.

Када су инвалиди одгурали полицајаце и ушли су салу, тјелохранитељи су кроз друга врата, која су до тада била закључана, извели премијера ФБиХ Неџада Бранковића, министра за социјалну политику Перицу Јелечевића те још неколико министара. Након хитрог извођења челних људи Владе, на вратима су била примјетна оштећења због насилног отварања.

Усвојен нови закон

Заступнички дом синоћ је усвојио нови закон којим се регулишу права инвалида са 60 до 90 посто инвалидности, а који су предложили СДА и Странка за БиХ. Шеф Клуба СДА Ибрахим Надаревић рекао је да нови закон није резултата јучерашњег инцидента и притисака, већ да је припремљен у петак. "Постојао је политички договор да га Дом народа усвоји у четвртак", рекао је Надаревић. На састанку Колегија Заступничког дома са представницима удружења, а прије усвајања новог закона, највећи број питања односио се на то како ће Влада ФБиХ финансирати нови закон ако су права редукована, јер нема новца и зашто усвајати нови закон који регулише иста права која су избачена измјенама старог закона.

"Ми већ 50 година имамо социјална права и ова демократска власт нам их узима. Ово нам је први протест од 1947. године и остаћемо док срамни закон не буде поништен. Штрајковаћемо глађу", рекао је један од инвалида.

Други је показивао протезу стару 17 година, а остали су говорили да су гладни и викали: "Убиј нас, Беванда!"

"Ја себи нисам купио лијекове 18 мјесеци, а жена ми је непокретна", рекао је један од њих.

Заступници који су остали у сали нису могли изаћи јер им демонстранти то нису дозвољавали. Док је неколико минута трајало кошкање на вратима прије њиховог уласка, заступници и готово сви министри из Владе ФБиХ су гледали нијемо, мирно сједећи на својим мјестима.

Након неочекиваног упада, на својим столицама од министара једино су остали министри финансија и здравства Вјекослав Беванда и Сафет Омеровић.

"И ја сам имала непријатних ситуација, па нисам бјежала као кукавица, као премијер данас. Требало је да остане и под цијену да добије неку 'пљеску'", казала је заступница ДНЗ-а Хафеза Сабљаковић.

У наставку сједнице, након тросатне паузе, премијер је објаснио да је у међувремену имао "састанке с комерцијалним банкама, ММФ-ом, Свјетском банком и привредницима".

Из извора блиских Влади ФБиХ смо сазнали да је одржан само састанак с мљекарима који су незадовољни потицајима.Током прекида сједнице за говорницом је неколико представника удружења предложило да не излазе из сале док закон не буде укинут, а касније су се распоредили по сали и најавили да неће изаћи. Након смиривања тензија, одржан је састанак челника Заступничког дома и шефова страначких клубова с представницма удружења.

Предсједавајући Заступничког дома Сафет Софтић казао је да је прије петнаестак дана од полиције добио захтјев да сједнице не одржавају у небодерима "Унитика", јер је то "објекат отвореног типа у којем је тешко обезбиједити заштиту".

Иначе, у току је реновирање сала Паралмента ФБиХ. Жустру расправу на јучерашњој сједници изазвала је дискусија независног заступника Марка Вешовића, који је премијера ФБиХ упоредио са "хаџијом који краде слијепцима". На то су други заступници казали да је Вешовић увриједио све муслимане, те затражили јавно извињење.

Вешовић је одговорио да му "не пада на памет да се извињава због приче коју су муслимани сами о себи испричали", на шта су заступници с мјеста довикивали: "Уааа, напоље", а Ирфан Ајановић му је добацио да је "ђубре".

Атмосферу је смирио Бранковић тражећи да буду "обуздане емоције".