Dnevni avaz: Bosna i Hercegovina dobit će 40 miliona eura interventne pomoći Evropske komisije za prevazilaženje posljedica finansijske i ekonomske krize, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" Dimitris Kurkulas (Kourkoulas), šef Delegacije Evropske komisije u Sarajevu.  

On je demantirao informaciju koju je jučer iznio Beriz Belkić, član Parlamenta BiH, da će BiH biti zaobiđena u raspodjeli novca koji je EU izdvojila za pomoć državama koje nisu članice.  

– Nije tačno da će BiH biti izuzeta. Ne znam odakle Belkiću takva informacija. BiH će, sasvim je sigurno, dobiti dio, i to 40 miliona eura. Mi smo u fazi intenzivnih razgovora s vlastima BiH kako bi se sve procedure okončale – kaže Kurkulas.  

On pojašnjava da je netačna informacija mogla doći zbog toga što se u medijima govorilo da će Brisel neke države pomoći ubrizgavanjem dodatnog novca u budžete. Direktna pomoć za budžet, kaže Kurkulas, nije dobra opcija za BiH, jer nije potpuno sigurno u koje bi svrhe taj novac otišao.

– Očekujemo da će odluke i procedure biti završene u narednom periodu, da bi se novac mogao plasirati od jeseni ove godine. On će biti utrošen u infrastrukturne projekte te podršku malim i srednjim preduzećima, a po standardima IPA fondova – zaključuje šef Delegacije Evropske komisije.