Дневни аваз: Босна и Херцеговина добит ће 40 милиона еура интервентне помоћи Европске комисије за превазилажење посљедица финансијске и економске кризе, изјавио је јучер за "Дневни аваз" Димитрис Куркулас (Kourkoulas), шеф Делегације Европске комисије у Сарајеву.

Он је демантирао информацију коју је јучер изнио Бериз Белкић, члан Парламента БиХ, да ће БиХ бити заобиђена у расподјели новца који је ЕУ издвојила за помоћ државама које нису чланице.

– Није тачно да ће БиХ бити изузета. Не знам одакле Белкићу таква информација. БиХ ће, сасвим је сигурно, добити дио, и то 40 милиона еура. Ми смо у фази интензивних разговора с властима БиХ како би се све процедуре окончале – каже Куркулас.  

Он појашњава да је нетачна информација могла доћи због тога што се у медијима говорило да ће Брисел неке државе помоћи убризгавањем додатног новца у буџете. Директна помоћ за буџет, каже Куркулас, није добра опција за БиХ, јер није потпуно сигурно у које би сврхе тај новац отишао.

– Очекујемо да ће одлуке и процедуре бити завршене у наредном периоду, да би се новац могао пласирати од јесени ове године. Он ће бити утрошен у инфраструктурне пројекте те подршку малим и средњим предузећима, а по стандардима ИПА фондова – закључује шеф Делегације Европске комисије.