Nezavisne novine: Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je jučer izmjene Zakona o PDV-u kojim se sredstva iz pretpristupnih fondova EU za BiH (IPA) oslobađaju obaveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost.  

Ukidanje PDV-a na sredstva iz IPA fondova bio je uslov Evropske komisije za realizaciju oko 50 miliona eura vrijednih projekata za 2007. godinu, koji se finansiraju ovim sredstvima. Ukupna predviđena pomoć iz ovog fonda za BiH do 2011. godine je 440 miliona eura.  

"Pozdravljamo izmjene zakona kojima se ukida obaveza plaćanja PDV-a na pretpristupnu pomoć EU. Na ovaj način otklonjene su prepreke za realizaciju projekata koji se finansiraju ovim sredstvima", kazala je Zora Stanić, iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Kompletiran i Ured za reviziju

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je juče i imenovanje Dževada Nakića za zamjenika državnog revizora iz bošnjačkog naroda.

Ovim je kompletirano rukovodstvo Ureda za reviziju poslovanja inistitucija BiH.

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH potvrdili su jučer i imenovanje Jasminke Džumhur iz bošnjačkog i Ive Bradvice iz hrvatskog naroda za ombudsmane BiH. Ljubomir Sandić ranije je imenovan za ombudsmana iz srpskog naroda, te je potvrdom imenovanja Džuhmurove i Bradvice kompletirana inistitucija ombudsmana BiH. Ombudsmani iz bošnjačkog odnosno hrvatskog naroda imenovani su s liste koju je utvrdila Zajednička komisija oba doma parlamenta BiH.

"Nije postojala zakonska osnova da se osnuje zajednička komisija koja će usaglašavati imena ombudsmana. To nije u skladu s našim poslovnikom i prouzrokovat će tužbe kanadidata koji nisu izabrani zbog kršenja procedure", rekao je Božo Rajić, hrvatski delegat.  

Hilmo Neimarlija, delegat iz reda Bošnjaka, kazao je kako je Mariofil Ljubić, dosadašnji ombudsman, već najavio tužbu zbog povrede procedure.

Delegati su podržali principe izmjena Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH, kojima se ukida obaveza sigurnosnih provjera članova parlamentarne komisije za nadzor nad radom ove agencije. Delegati su podržali i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka. Predloženim izmjenama i dopunama predviđa se da poslanici u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda parlamenta BiH u obavljanju svojih dužnosti imaju pristup tajnim podacima svih stepena tajnosti, bez sigurnosnih provjera. Ukidanjem sigurnosne provjere delegati i poslanici imali bi pristup isključivo samo onim podacima potrebnim za obavljanje njihovih dužnosti, u skladu sa zakonom, i ne mogu zahtijevati pristup dokumentima koji se ne odnose na pitanja iz njihove nadležnosti.