Независне новине: Дом народа Парламента БиХ усвојио је јучер измјене Закона о ПДВ-у којим се средства из претприступних фондова ЕУ за БиХ (IPA) ослобађају обавезе плаћања пореза на додану вриједност.

Укидање ПДВ-а на средства из IPA фондова био је услов Европске комисије за реализацију око 50 милиона еура вриједних пројеката за 2007. годину, који се финансирају овим средствима. Укупна предвиђена помоћ из овог фонда за БиХ до 2011. године је 440 милиона еура.

"Поздрављамо измјене закона којима се укида обавеза плаћања ПДВ-а на претприступну помоћ ЕУ. На овај начин отклоњене су препреке за реализацију пројеката који се финансирају овим средствима", казала је Зора Станић, из Делегације Европске комисије у БиХ.

Комплетиран и Уред за ревизију

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ потврдио је јуче и именовање Џевада Накића за замјеника државног ревизора из бошњачког народа.

Овим је комплетирано руководство Уреда за ревизију пословања иниституција БиХ.

Делегати Дома народа Парламента БиХ потврдили су јучер и именовање Јасминке Џумхур из бошњачког и Иве Брадвице из хрватског народа за омбудсмане БиХ. Љубомир Сандић раније је именован за омбудсмана из српског народа, те је потврдом именовања Џухмурове и Брадвице комплетирана иниституција омбудсмана БиХ. Омбудсмани из бошњачког односно хрватског народа именовани су с листе коју је утврдила Заједничка комисија оба дома парламента БиХ.

"Није постојала законска основа да се оснује заједничка комисија која ће усаглашавати имена омбудсмана. То није у складу с нашим пословником и проузроковат ће тужбе канадидата који нису изабрани због кршења процедуре", рекао је Божо Рајић, хрватски делегат. Хилмо Неимарлија, делегат из реда Бошњака, казао је како је Мариофил Љубић, досадашњи омбудсман, већ најавио тужбу због повреде процедуре.

Делегати су подржали принципе измјена Закона о Обавјештајно-сигурносној агенцији (ОСА) БиХ, којима се укида обавеза сигурносних провјера чланова парламентарне комисије за надзор над радом ове агенције. Делегати су подржали и принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о заштити тајних података.

Предложеним измјенама и допунама предвиђа се да посланици у Представничком дому и делегати у Дому народа парламента БиХ у обављању својих дужности имају приступ тајним подацима свих степена тајности, без сигурносних провјера. Укидањем сигурносне провјере делегати и посланици имали би приступ искључиво само оним подацима потребним за обављање њихових дужности, у складу са законом, и не могу захтијевати приступ документима који се не односе на питања из њихове надлежности.