Nezavisne novine: Najniža plata u Republici Srpskoj od 2009. godine će umjesto dosadašnjih 250 iznositi 320 maraka, dogovorili su se predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca RS.

Milorad Dodik, premijer RS rekao je nakon potpisivanja sporazuma kojim se omogućuje povećanje najnižih plata da to znači da ljudi u privredi razumiju stanje u kojem se nalaze radnici i žele da se poboljša njihov standard.

"Do ove se cijene došlo uz nastojanje da se razgovori nastave o tome da se topli obrok i regres uključe u platu", kazao je Dodik, dodajući da očekuje da se do tih rješenja dođe do Nove godine ili najkasnije do februara, kada počinje isplata povećane najniže plate.

Premijer Dodik je kazao da će Vlada nizom mjera podržati privredu i grane koje su opterećene ukupnim dešavanjima u svijetu i novim povećavanjem najniže plate.

Dodik je ocijenio da je ovo povećanje realno moguće, dodajući da je Vlada predložila zakon po kojem bi 300 maraka plate bilo oslobođeno od poreza.

"To će rasteretiti budžet RS za oko 15 miliona KM, ali time želimo pokazati spremnost da pomognemo privredi i novim djelatnostima", kazao je Dodik.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, rekla je da se poslije nekoliko mjeseci teških pregovora uspjelo doći do dogovora o povećanju najniže plate, što je dobra vijest u vremenu kada stižu samo loše kada su u pitanju radnici.

"Za one radnike koji primaju topli obrok dodaje se još 50 odsto najniže plate, a kad se to sve sabere vidi se da je to iskorak za one koji u privredi rade najjednostavnije poslove", rekla je Mišićeva.

Prema njenim riječima, u narednoj godini osnovni zadatak sindikata, poslodavaca i Vlade će biti očuvanje postojećih radnih mjesta.

Zdravko Ostojić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da su poslodavci teškom mukom prihvatili najnižu platu jer su usložnjeni uslovi privređivanja zbog globalne krize.

On je istakao da se do kraja februara treba dogovoriti o jednoj bruto plati u koju će biti uračunati topli obrok i regresi.

Milorad Dodik, premijer RS, kazao je da će 2009. godina ekonomski biti teška, ali da očekuje da će RS i u narednoj godini nastaviti sa privrednim rastom.On je kazao da će eventualna smanjenja rasta u nekim granama biti nadomještena radom Rafinerije, infrastrukturnim radovima i izgradnjom hidroelektrana.

"Sve će to obezbijediti da RS na kraju 2009. godine ima pozitivan rast", kazao je Dodik, dodajući da će Vlada pomoći preduzećima koja su izvršavala svoje zakonske obaveze. On je, uz podsjećanje da je u prvih devet mjeseci ove godine zaposleno oko 28.000 radnika, kazao da se ni u 2009. godini neće smanjiti broj radnika, već da će biti zaposleno novih 20.000.