Независне новине: Најнижа плата у Републици Српској од 2009. године ће умјесто досадашњих 250 износити 320 марака, договорили су се представници Владе, синдиката и послодаваца РС.

Милорад Додик, премијер РС рекао је након потписивања споразума којим се омогућује повећање најнижих плата да то значи да људи у привреди разумију стање у којем се налазе радници и желе да се побољша њихов стандард.

"До ове се цијене дошло уз настојање да се разговори наставе о томе да се топли оброк и регрес укључе у плату", казао је Додик, додајући да очекује да се до тих рјешења дође до Нове године или најкасније до фебруара, када почиње исплата повећане најниже плате.

Премијер Додик је казао да ће Влада низом мјера подржати привреду и гране које су оптерећене укупним дешавањима у свијету и новим повећавањем најниже плате. Додик је оцијенио да је ово повећање реално могуће, додајући да је Влада предложила закон по којем би 300 марака плате било ослобођено од пореза.

"То ће растеретити буџет РС за око 15 милиона КМ, али тиме желимо показати спремност да помогнемо привреди и новим дјелатностима", казао је Додик.

Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, рекла је да се послије неколико мјесеци тешких преговора успјело доћи до договора о повећању најниже плате, што је добра вијест у времену када стижу само лоше када су у питању радници.

"За оне раднике који примају топли оброк додаје се још 50 одсто најниже плате, а кад се то све сабере види се да је то искорак за оне који у привреди раде најједноставније послове", рекла је Мишићева.

Према њеним ријечима, у наредној години основни задатак синдиката, послодаваца и Владе ће бити очување постојећих радних мјеста. Здравко Остојић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, казао је да су послодавци тешком муком прихватили најнижу плату јер су усложњени услови привређивања због глобалне кризе.Он је истакао да се до краја фебруара треба договорити о једној бруто плати у коју ће бити урачунати топли оброк и регреси.

Милорад Додик, премијер РС, казао је да ће 2009. година економски бити тешка, али да очекује да ће РС и у наредној години наставити са привредним растом. Он је казао да ће евентуална смањења раста у неким гранама бити надомјештена радом Рафинерије, инфраструктурним радовима и изградњом хидроелектрана.

"Све ће то обезбиједити да РС на крају 2009. године има позитиван раст", казао је Додик, додајући да ће Влада помоћи предузећима која су извршавала своје законске обавезе. Он је, уз подсјећање да је у првих девет мјесеци ове године запослено око 28.000 радника, казао да се ни у 2009. години неће смањити број радника, већ да ће бити запослено нових 20.000.