Deutsche Welle – Nijemci za sada na aerodrome neće uvoditi skenere, koji otkrivaju da li sa sobom unosite nedozvoljene stvari u avion, jer vas ti skeneri na ekranu skidaju do gole kože.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Schaeuble odbacio je inicijativu Evropske Komisije, oko koje se proteklih dana vodila burna diskusija, javlja Deutsche Welle.

Plaćanje alimentacije

Na samitu u Luksemburgu razmatralo se i pitanje, kada i pod kojim uslovima razvedeni supružnici, koji žive u različitim zemljama Evropske Unije moraju da plaćaju izdržavanje bivšim bračnim partnerima i djeci. U budućnosti se selidbom neće moći izbjeći obaveza izdržavanja. Sudski zahtjev za izdržavanjem, bez obzir od koje članice EU dolazio, morao bi biti ispoštovan, bez dodatne provjere suda druge zemlje. U tu svrhu će se osnovati posebni Uredi. U Njemačkoj će za to biti nadležan savezni ured za pravosuđe u Bonnu.

Ovi skeneri na ekranima službenicima prikazuju kompletno tijelo putnika, koji se pregleda i tako reći skidaju mu odjeću. Evropska Komisija založila se za uvođnje ovih skenera, jer se tako lakše može utvrditi da li putnici nose oružje, drogu ili druge zabranjene predmete. U Amsterdamu i Londonu ovi skeneri već su u upotrebi. Kritike zbog njihove upotrebe postale su toliko glasne, da je komesar Evropske Unije za pravosuđe Žak Baro (Jacques Barrot) morao pojasniti stvari:

"Putniku je prepuštena odluka o tome hoće li biti pregledan ovim skenerom. On može da izabere jedan od nekoliko načina kontrole. Može se odlučiti za skener, ali to nije obaveza, to je samo jedna mogućnost."

Svaka zemlja Evropske Unije sama za sebe odlučuje hoće li uzeti u upotrebu ove skenere ili ne. Ministrima unutrašnjih poslova brigu pričinjava činjenica da se enormno povećalo krijumčarenje droge koja u Evropu stiže iz Zapadne Afrike. Ovaj afrički region postao je okosnica za trgovu opojnih droga, koje se proizvode u cijelom svijetu. Tome pridonosi i činjenica da se Evropska Unija ne može pouzdati u afričku policiju, koja je i sama umiješana u trgovinu drogom. To je upravo oblast u kojoj ministri Evropske Unije žele da pojačaju saradnju sa zemljama zapadne Afrike.

Predsjedavajuća Evropskom unijom, francuska ministrica unutrašnjih poslova Mišel Alio Mari (Michele Alliot Marie) kaže:

"Trgovina drogom još više destabilizuje zemlje Afrike. Jasno je da to donosi ogroman novac. To međutim ima enormne posljedice za ovaj kontinent, koji se nalazi pred našim kućnim vratima."