Nezavisne novine: Poslodavci Bijeljinske regije, njih 84, iskazali su na jučerašnjem sastanku u prostorijama Fonda PIO RS u Bijeljini interes za prijem 289 pripravnika, sa kojima su potpisali ugovore. Prema brojnosti prijema pripravnika na području Bijeljinske regije, izdvajaju se Kompanija "Bobar" koja će primiti 31 pripravnika, opština Bijeljina 30, RiTE Ugljevik 20, Nova banka 12, Fond PIO RS 10, a ostatak drugi poslodavci.

Kako je istaknuto na sastanku, Zavod za zapošljavanje RS pokrenuo je projekat zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom u RS za 2008/2009. godinu, na osnovu kojeg je 1.200 u RS pripravnika dobilo posao.

"Resorno ministarstvo i Vlada RS imali su razumijevanja za ovaj projekat Zavoda koji će dijelom finansirati Vlada, a dijelom mi", rekao je Nedeljko Veselinović, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Prema njegovim riječima, u pitanju je projekat vrijedan 7.400.000 KM, dok će 4.000.000 KM obezbijediti poslodavci isplatom 40 odsto mjesečnih nadoknada pripravnicima. On je podsjetio da pripravnike finansira 60 odsto Zavod, a 40 odsto poslodavac.

Veselinović je istakao da je to značajan pomak u cilju smanjenja broja nezaposlenih u RS.

"Predlažem pripravnicima da se maksimalno angažuju na radu, da pokažu sve svoje sposobnosti i na taj način stvore preduslov da ostanu zaposleni i nakon godine pripravničkog staža", rekao je Veselinović i dodao da dosadašnja iskustva pokazuju da 80 odsto pripravnika ostaje na poslu i nakon isteka pripravničkog staža.

"Podržavajući program Zavoda i Vlade RS za zapošljavanje pripravnika Uprava preduzeća RiTE Ugljevik donijela je odluku da primi 20 pripravnika, a osim njih, u Rudniku imamo i mladih volontera sa VŠS", rekao je Anto Gajić, direktor RiTE Ugljevik, preduzeća u kojem je zaposleno 1.740 radnika.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS nalazi se 133.000 nezaposlenih osoba, a preko Zavoda je tokom proteklih devet mjeseci zaposleno 23.256 osoba.