Dnevni avaz: BiH bi mogla trenutni osigurani depozit od 7.500 KM dići na 15.000 KM a čak se razmišlja i o mogućem smanjenju obaveznih rezervi koje drži Centralna banka.

Ovo je zaključak koji je potekao od predsjedavajućeg Vijeća ministra Nikole Špirića i entitetskih ministara finansija Vjekoslava Bevande i Aleksandra Džombića koji prisustvuju godišnjem sastanku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, čija je glavna tema ekonomska kriza koja potresa cijeli svijet.

Ove mjere bh. vlasti o kojima će se tek ozbiljnije razgovarati na sastanku koji je Špirić zakazao za petak, trebale bi zadržati povjerenje građana u banke. Razmišlja se i o mjerama štednje da bi se amortizirale posljedice krize koja bi, preme procjenama, mogla potrajati još nekoliko godina.

Špirić u izjavi za "Dnevni avaz" kaže da visina osiguranih depozita od 15.000 KM može biti i veća. Mora se obuzdavati rast plaća. Političke elite moraju izaći iz željoteke i obećanja biračima – poručio je Špirić.

Dodaje da bi ova loša situacija koja vlada u svijetu za BiH možda mogla donijeti i nešto pozitivno.

"Zašto ne bi postojala državna banka koja će imati vladine depozite. Centralna  banka može biti banka spasa za likvidnost drugih banaka. CB, zbog kurensi borda, do sada nije mogla kreditirati poslovne banke. A to se zakonski može promjeniti. To su sve mjere kojima se možemo zaštititi od indirektnih šteta, a direktnih još nema", kaže Špirić.

Naglašava da je njegova ocjena, kao i ocjena entitetskih ministara finansija, da je situacija u BiH pod kontrolom i da indirektni efekti krize mogu biti ublaženi aktivnim potezima vlasti na svim nivoima.