Nezavisne novine: SARAJEVO – Članovi Parlamentarne skupštine BiH u prvoj polovini ove godine su na zasjedanjima u prosjeku provodili nepuna tri dana mjesečno, dok u Vijeću ministara čak 85 odsto zakona planiranih za ovu godinu nije ni razmatrano.

Ovo su rezultati istraživanja nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) o radu Vijeća ministara i parlamenta BiH za prvih šest mjeseci 2008. godine.

"Plate naših zastupnika postale su najveće u regiji, dok su po rezultatima svog rada naš državni parlament i vlada na samom dnu", kazala je Majda Behrem-Stojanov, galsnogovornik CCI-ja.

Prema ovom istraživanju, Parlamentarna skupština BiH za pola godine usvojila je 30 zakona, što je 22 odsto plana za 2008. godinu.

"Hrvatski sabor, samo za primjer, na plenarnim zasjedanjima potrošio je dva puta više vremena nego naš parlament i to oba njegova doma, a usvojio je tri i pol puta više zakona u odnosu na PS BiH", kazao je Ivica Čavar iz CCI-ja.

Vijeće ministara je za pola godine realiziralo 21 odsto ukupno planiranog rada. Od 102 zakona koji su programom Vijeća ministara BiH bili planirani za donošenje u 2008. godini, utvrđeno je samo njih 15.

"Ovaj saziv Vijeća ministara po svim parametrima je gori i od prethodnog. Čak četiri ministra u pola godine nisu realizirala nijedan od ionako malenog broja planiranih zakona. To su ministri Sven Alkalaj, Selmo Cikotić, Božo Ljubić i Slobodan Puhalac, koji je napustio Vijeće ministara", kazao je Denis Telić iz ove nevladine organizacije.