Dnevni avaz: Izdavanje novih ličnih karata s ugrađenim biometrijskim čipovima, poput onih koji bi se naredne godine trebali naći u bh. pasošima, moglo bi početi 2013. godine, izjavio je za "Dnevni avaz" Siniša Macan, direktor Direkcije za implementaciju CIPS projekta. Kazao je da se nove lične karte već nalaze u planovima Direkcije.

Cijena ličnih karata

10
maraka u BiH

28,5
maraka u Srbiji

5
eura u Crnoj Gori

 

CIPS spreman

Direkcija je tehnički opremljena da izdavanje novih ličnih karata počne i ranije, ali nema potrebe za žurbom niti pritiskom na građane da prije stvarne potrebe mijenjaju dokumente – rekao je Macan.

Potvrdio nam je da niko iz Brisela još nije uputio zahtjev BiH za uvođenje čipova u lične karte, jer je riječ o nacionalnom dokumentu, ali da je to u budućnosti izvjesno. Ovakav zahtjev bit će logičan slijed onda kada se naša zemlja približi datumu punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Primjeri susjeda

Postojeće lične karte već sadrže biometrijske podatke, unutar 2D bar koda. Ali, kako nikada nisu nabavljeni čitači tih kodova, taj podatak može se zanemariti. Kod danas na poleđini dokumenata služi tek kao dodatna zaštitna mjera koju u slučaju potrebe institucije mogu provjeriti.

Koliko će zamjena ličnih karata koštati, prema Macanovim tvrdnjama, teško je govoriti, jer se standardi u ovoj oblasti mijenjaju skoro iz mjeseca u mjesec.

Srbija je paralelno s uvođenjem biometrijskih pasoša uvela lične karte sa čipovima, a isto je ove godine učinila i Crna Gora. Hrvatska to planira ostvariti do 2011. godine, jer ako se do tada nađe u Evropskoj uniji, njeni građani mogli bi unutar EU putovati samo s ličnom kartom. Ta zemlja još nije uvela ni biometrijske putne isprave.