Дневни аваз: Издавање нових личних карата с уграђеним биометријским чиповима, попут оних који би се наредне године требали наћи у бх. пасошима, могло би почети 2013. године, изјавио је за "Дневни аваз", Синиша Мацан, директор Дирекције за имплементацију ЦИПС пројекта. Казао је да се нове личне карте већ налазе у плановима Дирекције.

Цијена личних карата

10 марака у БиХ

28,5 марака у Србији

5 еура у Црној Гори

 

ЦИПС спреман

Дирекција је технички опремљена да издавање нових личних карата почне и раније, али нема потребе за журбом нити притиском на грађане да прије стварне потребе мијењају документе – рекао је Мацан. Потврдио нам је да нико из Брисела још није упутио захтјев БиХ за увођење чипова у личне карте, јер је ријеч о националном документу, али да је то у будућности извјесно. Овакав захтјев бит ће логичан слијед онда када се наша земља приближи датуму пуноправног чланства у Европској унији.

Примјери сусједа

Постојеће личне карте већ садрже биометријске податке, унутар 2Д бар кода. Али, како никада нису набављени читачи тих кодова, тај податак може се занемарити. Код данас на полеђини докумената служи тек као додатна заштитна мјера коју у случају потребе институције могу провјерити. Колико ће замјена личних карата коштати, према Мацановим тврдњама, тешко је говорити, јер се стандарди у овој области мијењају скоро из мјесеца у мјесец. Србија је паралелно с увођењем биометријских пасоша увела личне карте са чиповима, а исто је ове године учинила и Црна Гора. Хрватска то планира остварити до 2011. године, јер ако се до тада нађе у Европској унији, њени грађани могли би унутар ЕУ путовати само с личном картом. Та земља још није увела ни биометријске путне исправе.