Dnevni avaz: Novi državni ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose je Mladen Zirojević, odlučio je jučer Predstavnički dom BiH. Poslanici nisu imali primjedbi ne njegovo imenovanje, ali je žestoke rasprave, pa i polusatni prekid sjednice, izazvalo obrazloženje zašto je raniji ministar Slobodan Puhalac podnio ostavku.

Složena situacija

Denis Bećirović iz SDP-a pokušao je problematizirati ovo pitanje smatrajući nevjerodostojnim obrazloženje da je to iz porodičnih razloga, "jer je nakon toga Puhalac preuzeo ministarstvo u Vladi RS". Premijer Nikola Špirić reagirao je objasnivši da je zbog "složene situacije u porodici" Puhalac već duže tražio da bude što više posvećen i bliže porodici u Banjoj Luci.

"Novi kandidat ima zavidnu radnu biografiju, mlad je i obrazovan" kazao je Špirić.

Raspravu o SDP-ovoj upadici okončao je Branko Dokić, i to duhovito, citirajući Dostojevskog.

"Kada bi putujući bacali kamenje na svakog psa koji laje, nikada ne bi stigli do cilja. Zato molim predsjedvajućeg da definira cilj i da se ne obazire na rasprave" kazao je Dokić.

Novo odugovlačenje izazvao je potom Jerko Ivanković Lijanović, koji je ponovo predložio zakon o podršci domaćoj proizvodnji, iako je Parlament izjašnjavanje o ranijem prijedlogu odgodio za kraj godine.

"Ovo je klasična zloupotreba nedostataka u poslovniku" ljutito je odbrusio predsjedavajući Doma Niko Lozančić, koji je Lijanoviću uskratio repliku, na šta je on regirao tražeći novu polusatnu pauzu.

Nisu usvojene ni izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji uvodi više reda i kontrolu trošenja budžetskih sredstava, te predviđa da se ograničenje za donacije od pravnih i fizičkih lica s osam poveća na 15 plaća, jer nije bilo podrške poslanika iz RS, te je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje. SDP je čak predložio da ograničenje učešća vlastitih prihoda u godišnjem budžetu stranke sa 20 bude povećano na 30 posto, što je odbijeno.

Narodna imovina

"Kako vas nije stid. Uzeli ste od naroda imovinu koja je pripadala Savezu komunista BiH i od toga naplaćujete kiriju. Vratite to narodu, pa onda predlažite ovakve stvari" kazao je Sadik Bahtić.

Bahtić: SDP da vrati imovinu i novac

Poslanik Sadik Bahtić postavio je pitanje Pravobranilaštvu BiH kada će poduzeti mjere da se nadoknadi šteta državi BiH nastala nezakonitim korištenjem imovine bivšeg Saveza komunista od SDP-a.

"Kako se radi o velikoj imovini koju je SDP sebi nezakonito prisvojio, tražim da ova najveća pljačka i otimačina državne imovine što hitnije bude vraćena državi. Također tražim da Pravobranilaštvo pokrene proceduru da sav novac koji je SDP dobivao za zakup, bude vraćen BiH sa zateznim kamatama" kazao je Bahtić.