FENA: SARAJEVO – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić naglasio je danas u Salzburgu da je jedan od prioriteta BiH razvijanje svestrane regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, s ciljem da zemlje regiona pojedinačno i regija kao cjelina dostignu standarde za integracije u evropske i euroatlantske strukture.

Bitna pretpostavka za ostvarenje ovih prioriteta je otvaranje Centra za regionalnu saradnju, čije je sjedište u Sarajevu, rekao je predsjedavajući Špirić obraćajući se na neformalnom sastanku šefova vlada zemalja jugoistočne Evrope, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naveo da će BiH putem učešća u radu regionalnih inicijativa aktivno doprinositi jačanju sigurnosti, dobre političke atmosfere i ekonomskih odnosa, te saradnje u oblasti demokratije, pravosuđa, jačanja ljudskih prava. Špirić je naglasio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jasna potvrda evropske perspektive i budućnosti BiH, kao i ohrabrenje da se nastavi s reformama. Zatražio je dalju podršku za Bosnu i Hercegovinu kada je riječ o evropskim integracijama. On je rekao da je BiH suštinski zainteresirana da na obostrano zadovoljstvo riješi sva otvorena pitanja u bilateralnim odnosima sa susjednim zemljama i da smatra da i ovakvi forumi mogu poslužiti toj svrsi. Iskazao je podršku svim regionalnim projektima koji za svrhu imaju liberalizaciju privredne saradnje, saradnju u oblasti energetike, transportne infrastrukture.

Predsjedavajući Špirić je zamolio premijere da ohrabre njihove investitore da dođu u BiH i upoznaju se s njenim privrednim potencijalima, kao što su poljoprivreda, turizam, energetika i drugi.

U radu skupa učestvovali su i austrijski kancelar Alfred Gusenbauer, premijeri Srbije Mirko Cvetković, Makedonije Nikola Gruevski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Salji Beriša i Moldavije Zinaida Grečeani, kao i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Hido Biščević.