ФЕНА: САРАЈЕВО – Предсједавајући Вијећа министара БиХ др. Никола Шпирић нагласио је данас у Салзбургу да је један од приоритета БиХ развијање свестране регионалне сарадње у југоисточној Европи, с циљем да земље региона појединачно и регија као цјелина достигну стандарде за интеграције у европске и еуроатлантске структуре.

Битна претпоставка за остварење ових приоритета је отварање Центра за регионалну сарадњу, чије је сједиште у Сарајеву, рекао је предсједавајући Шпирић обраћајући се на неформалном састанку шефова влада земаља југоисточне Европе, саопћено је из Вијећа министара.

Предсједавајући Вијећа министара је навео да ће БиХ путем учешћа у раду регионалних иницијатива активно доприносити јачању сигурности, добре политичке атмосфере и економских односа, те сарадње у области демократије, правосуђа, јачања људских права. 

Шпирић је нагласио да је Споразум о стабилизацији и придруживању јасна потврда европске перспективе и будућности БиХ, као и охрабрење да се настави с реформама.

Затражио је даљу подршку за Босну и Херцеговину када је ријеч о европским интеграцијама. Он је рекао да је БиХ суштински заинтересирана да на обострано задовољство ријеши сва отворена питања у билатералним односима са сусједним земљама и да сматра да и овакви форуми могу послужити тој сврси. Исказао је подршку свим регионалним пројектима који за сврху имају либерализацију привредне сарадње, сарадњу у области енергетике, транспортне инфраструктуре.

Предсједавајући Шпирић је замолио премијере да охрабре њихове инвеститоре да дођу у БиХ и упознају се с њеним привредним потенцијалима, као што су пољопривреда, туризам, енергетика и други.У раду скупа учествовали су и аустријски канцелар Алфред Гусенбауер, премијери Србије Мирко Цветковић, Македоније Никола Груевски, Црне Горе Мило Ђукановић, Албаније Саљи Бериша и Молдавије Зинаида Гречеани, као и генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Хидо Бишчевић.