Nezavisne novine: BANJALUKA – Republika Srpska će u narednoj godini raspolagati s budžetom od 1,7 milijardi maraka, ali će, bez obzira na rast plata, zauzdati javnu potrošnju, izjavio je Aleksandar Džombić, ministar finansija RS.

Poslije jučerašnje sjednice Vlade, Džombić je istakao da je okvirni budžet, koji je Vlada juče utvrdila, za 200 miliona KM veći od ovogodišnjeg.

Prema njegovim riječima, javna potrošnja će, bez obzira na rast plata i primanja budžetskih korisnika, biti usklađena s rastom bruto društvenog proizvoda. Istovremeno, istakao je da će Vlada ispuniti sve obaveze koje je preuzela povećanjem plata budžetskih korisnika.

Kako je saopšteno, javna potrošnja u sljedećoj godini biće zadržana na nivou od 37 do 38 odsto u odnosu na BDP.

Kao i do sada, najveći dio novca biće usmjeren u Fond zdravstvenog osiguranja, PIO, invalidnine, izgradnju stanova porodicama poginulih boraca, subvencije za poljoprivredu i struju, te javne investicije.

Džombić se pohvalio da je Vlada RS prva usvojila okvirni budžet, dok ostale vlade u BiH još nisu ni na putu to da urade i istakao da bi volio da vidi na osnovu čega Vjekoslav Bevanda, federalni ministar finansija, tvrdi da Federacija, ipak, bolje stoji od Republike Srpske.

"Ako on misli na industrijsku proizvodnju, činjenica je da je pad u prošloj godini uzrokovan nepovoljnim hidrološkim prilikama, ali već u prvom kvartalu ove godine bilježimo rast proizvodnje, kao i u ostalim parametrima ekonomske stabilnosti i ispunjenja fiskalnih ciljeva. S obzirom na poznate probleme s likvidnošću federalnog budžeta, nisam siguran da je u Federaciji takva situacija", rekao je Džombić.

On je izrazio očekivanje i da će do kraja ove godine početi s primjenom zakona o dobrovoljnom penzionom fondu, kao dio velike reforme penzionog sistema. Nakon što je Vlada juče usvojila nacrt zakona, Džombić je istakao da će Ministarstvo finansija predložiti olakšice za one koji odluče da ulažu u dobrovoljni fond.

"Ovo, praktično, predstavlja početak suštinske reforme penzionog sistema. Vrlo brzo, već do kraja godine, u proceduru će biti poslati i zakoni o obaveznom fondu, koji predstavlja suštinu sistema PIO", kazao je Džombić.

Smijenjen Vrhovac

Vlado Vrhovac, direktor Poreske uprave RS, juče je smijenjen s funkcije, saopštio je Aleksandar Džombić, ministar finansija RS.

On je istakao da se radi o "očekivanoj i logičnoj odluci", pošto je Vlada odbila više izvještaja o poslovanju PU, dok PU nije dostavila korigovani poslovni plan i ispravila uočene nepravilnosti, kako je traženo.

Vlada je juče, između ostalog, predložila predsjedniku RS da imenuje Marija Đuragića za šefa Predstavništva RS u Briselu. Istovremeno, odlučeno je da će na komemoraciju srebreničkim žrtvama 11. jula u Potočarima ispred Vlade ići Jasna Brkić, potpredsjednik Vlade, Omer Branković, ministar za izbjegla i raseljena lica, i Miladin Dragičević, savjetnik premijera RS. Opštini Srebrenica upućena je pomoć od 30.000 KM za organizaciju komemoracije, dok je za obezbjeđenje skupa izdvojeno više od 180.000. Vlada je juče utvrdila i Nacrt zakona o republičkoj upravi kojim se, između ostalog, utvrđuje nova republička uprava Direkcija policije u sastavu MUP-a Rs.