Независне новине: БАЊАЛУКА – Република Српска ће у наредној години располагати с буџетом од 1,7 милијарди марака, али ће, без обзира на раст плата, зауздати јавну потрошњу, изјавио је Александар Џомбић, министар финансија РС.

Послије јучерашње сједнице Владе, Џомбић је истакао да је оквирни буџет, који је Влада јуче утврдила, за 200 милиона КМ већи од овогодишњег.

Према његовим ријечима, јавна потрошња ће, без обзира на раст плата и примања буџетских корисника, бити усклађена с растом бруто друштвеног производа. Истовремено, истакао је да ће Влада испунити све обавезе које је преузела повећањем плата буџетских корисника.Како је саопштено, јавна потрошња у сљедећој години биће задржана на нивоу од 37 до 38 одсто у односу на БДП.

Као и до сада, највећи дио новца биће усмјерен у Фонд здравственог осигурања, ПИО, инвалиднине, изградњу станова породицама погинулих бораца, субвенције за пољопривреду и струју, те јавне инвестиције.

Џомбић се похвалио да је Влада РС прва усвојила оквирни буџет, док остале владе у БиХ још нису ни на путу то да ураде и истакао да би волио да види на основу чега Вјекослав Беванда, федерални министар финансија, тврди да Федерација, ипак, боље стоји од Републике Српске.

"Ако он мисли на индустријску производњу, чињеница је да је пад у прошлој години узрокован неповољним хидролошким приликама, али већ у првом кварталу ове године биљежимо раст производње, као и у осталим параметрима економске стабилности и испуњења фискалних циљева. С обзиром на познате проблеме с ликвидношћу федералног буџета, нисам сигуран да је у Федерацији таква ситуација", рекао је Џомбић.

Он је изразио очекивање и да ће до краја ове године почети с примјеном закона о добровољном пензионом фонду, као дио велике реформе пензионог система. Након што је Влада јуче усвојила нацрт закона, Џомбић је истакао да ће Министарство финансија предложити олакшице за оне који одлуче да улажу у добровољни фонд.

"Ово, практично, представља почетак суштинске реформе пензионог система. Врло брзо, већ до краја године, у процедуру ће бити послати и закони о обавезном фонду, који представља суштину система ПИО", казао је Џомбић.

Смијењен Врховац

Владо Врховац, директор Пореске управе РС, јуче је смијењен с функције, саопштио је Александар Џомбић, министар финансија РС.Он је истакао да се ради о "очекиваној и логичној одлуци", пошто је Влада одбила више извјештаја о пословању ПУ, док ПУ није доставила кориговани пословни план и исправила уочене неправилности, како је тражено.

Влада је јуче, између осталог, предложила предсједнику РС да именује Марија Ђурагића за шефа Представништва РС у Бриселу. Истовремено, одлучено је да ће на комеморацију сребреничким жртвама 11. јула у Поточарима испред Владе ићи Јасна Бркић, потпредсједник Владе, Омер Бранковић, министар за избјегла и расељена лица, и Миладин Драгичевић, савјетник премијера РС.

Општини Сребреница упућена је помоћ од 30.000 КМ за организацију комеморације, док је за обезбјеђење скупа издвојено више од 180.000.

Влада је јуче утврдила и Нацрт закона о републичкој управи којим се, између осталог, утврђује нова републичка управа Дирекција полиције у саставу МУП-а РC.