Nezavisne novine: SARAJEVO – Mađarska i BiH na jesen će potpisati sporazum o bezviznom režimu, što će podstaći i druge zemlje na ubrzano potpisivanje ovakvog sporazuma, najavljeno je juče tokom susreta članova Predsjedništva BiH s mađarskim premijerom Ferencom Đurčanjijem.

"Tokom sastanka ocijenjeno je da je evropski put BiH najbolji način za izgradnju potpune stabilnosti i bezbjednosti, čime se stvaraju dobre pretpostavke za brži ekonomski razvoj i izvjesnu perspektivu mladih", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Po novim evropskim parametrima mi smo susjedi, među prvima smo uspostavili diplomatske odnose. Kako nemamo otvorenih pitanja, predstoji nam plodna bilateralna i multilateralna saradnja, tim prije što su strateški ciljevi BiH potpuna integracija u EU i Sjevernoatlantski savez", rekao je predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić, naglasivši neophodnost znatno veće ekonomske saradnje između dvije zemlje.

"Mađarska će biti strateški partner BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO", rečeno je juče u Sarajevu tokom susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i premijera Mađarske.

"Mađarska je i do sada snažno pomagala napore BiH na njenom putu ka članstvu u EU. Posebno je bila angažirana u oblasti reforme pravosuđa i bezbjednosti. U okviru te pomoći 100 službenika iz BiH, koji se bave ovim pitanjima, prošli su obuku u Mađarskoj. To nam je mnogo pomoglo i zbog toga smo zahvalni Vladi Mađarske, koja je spremna nastaviti pomagati BiH i biti naš strateški, ali ne i ekskluzivni partner. Sve druge države koje nam žele pomoći su dobrodošle", kazao je Špirić.

Mađarski premijer izuzetno važnim smatra lobiranje zemalja članica za dalje proširenje EU, koje bi trebalo da obuhvati zemlje zapadnog Balkana, istaknuvši da će to biti ključni posao Mađarske kao partnera.

Čelnici vlada Mađarske i BiH jučer su u Sarajevu potpisali Deklaraciju o unapređenju integracije BiH u EU, te međudržavne sporazume o socijalnom osiguranju i socijalnoj sigurnosti, te administrativni sporazum za provođenje sporazuma o socijalnom osiguranju i socijalnoj sigurnosti. Špirić je naglasio da će ovi sporazumi pomoći građanima dvije zemlje, ali i u unapređenju odnosa. Najavio je dalji rast privredne saradnje dvije zemlje.

"Mađarska je zainteresirana za saradnju u oblastima energije, telekomunikacija i turizma, te izgradnju drumske i željezničke infrastrukture", dodao je Đurčanji.

Postoje pomaci

Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH, informisao je mađarskog premijera o pomacima koje su organi BiH načinili u realizaciji pet ciljeva i dva uslova koja su potrebna da bi došlo do prenosa ovlaštenja sa OHR-a na EUSR.

"Postoje pomaci vezani za tri od pet ciljeva, u smislu da je postignut sporazum o pokretnoj vojnoj imovini i da je fiskalna održivost države jača, budući da Zakon o nacionalnom fiskalnom vijeću treba brzo da stupi na snagu", navodi se u saopštenju OHR-a.

Lajčak je informisao mađarskog premijera da bi naredni reformski koraci trebalo da budu dogovaranje rješenja za formulu raspodjele prihoda od indirektnog oporezivanja, od strane Upravnog odbora UIO, čemu treba da se državni i entitetski ministri finansija u potpunosti posvete, te rješenje pitanja državne imovine.

Čestitke Vladi RS

Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, i mađarski premijer, saglasili su se da je potrebno unaprijediti ekonomsku i privrednu saradnju i, u tom cilju, dogovorena je uzajamna posjeta privrednih delegacija RS i Mađarske.

Đurčan je čestitao Vladi RS na postignutim rezultatima u oblasti ekonomije i privrede, kao i na stvaranju povoljnih uslova za investiranje. On je izrazio spremnost Mađarske da pruži podršku BiH na putu evropskih integracija, prenošenjem svojih iskustava iz tog procesa, kao i pružanjem edukacije o procesu pristupanja Evropskoj uniji.