Dnevni avaz: Rezultati posljednjeg istraživanja javnog mnijenja, koje je uradio OHR, pokazuje da 85 posto građana BiH podržava evropske integracije i taj vrlo ohrabrujući podatak predstavlja obavezu za političke lidere ove zemlje, kazao je visoki predstavnik Miroslav Lajčak jučer u Zenici, gdje je, u okviru kampanje "Reci", razgovarao sa stanovnicima tog grada.

Lajčak je kazao da je posljednja analiza OHR-a otkrila da SAA najviše podržavaju Bošnjaci 89 posto, zatim Hrvati sa 86 i Srbi sa 82 posto.

Prema njegovim riječima, lista prioriteta građana u BiH je ista "bili oni u RS, FBiH, na sjeveru, jugu, istoku, zapadu".

Najveći problem su nezaposlenost i uopće pitanja vezana za radno mjesto. Na drugom mjestu su korupcija i kriminal, koji su i dalje veoma prisutni, a treći najveći problem su obrazovanje, asimilacija, dvije škole pod jednim krovom i neusklađenost obrazovnog sistema sa stvarnim potrebama društva i na tržištu rada – kazao je Lajčak odgovarajući na pitanja prisutnih.

S novinarima u sali za vjenčanja

Prije razgovora sa Zeničanima, Lajčak se nakratko susreo sa novinarima. Slučaj je htio da je za mjesto brifinga odbrana općinska sala za vjenčanja, pa su se novinari šalili da će "visoki predstavnik vjerojatno objaviti proširenje svojih ovlasti i na ovu oblast".