Nezavisne novine: SARAJEVO – Vijeće ministara BiH uskoro će predložiti odbore za provedbu Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji između BiH i EU (SSP), koji će biti potpisan 16. juna, potvrdio je jučer predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

"Privremeni sporazum s EU stupiće na snagu već 1. jula ove godine. Do tada moramo ukinuti carinsko evidentiranje na uvozne proizvode u iznosu jedan odsto. To je prvi konkretan potez koji moramo poduzeti, ali ima još dosta posla koji moramo napraviti. Zato pozivam sve političke strukture u BiH da ne usporavamo proces približavanja EU, nego da svako doprinese njegovom ubrzanju", poručio je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara istakao je kako je EU u ponedjeljak, otpočinjanjem procesa potpunog ukidanja viza, građanima BiH poslala ohrabrujuće poruke. Naglasio je da početak pregovora o liberalizaciji viznog režima, te najavljeno potpisivanje sporazuma s EU, znači jačanje evropske ideje u BiH.

"Brisel nam je dao jasne znake za našu evropsku budućnost. To je pružena ruka koju niko ne smije odbiti. U novembru će EU i UN prezentovati izvještaje o napretku u BiH. Vjerujem da do tada možemo ispuniti većinu uslova koji su stavljeni pred nas", kazao je Špirić.

On je najavio i skoro usvajanje programa integrisanja BiH u EU, te pozdravio mogućnost da politički lideri BiH usvoje politički sporazum o institucijama i modelima ubrzanog ispunjavanja uslova za pridruživanje EU. Usvajanje ovog sporazuma inicirao je visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

"Ustavom i zakonom jasno je propisano ko je nadležan za vođenje cijelog procesa. Međutim, bilo bi dobro da postignemo sporazum, kako bismo osnažili cijeli proces", zaključio je Špirić, ponovivši da bi BiH kandidatski status za članstvo u EU trebalo da dobije 2010. ili 2011. godine, do kada bi trebalo da budu ukinute i vize za građane BiH.

AF1: Lajčak: BiH potreban politički dogovor o podjeli rada

BiH je potreban politički dogovor o internoj podjeli rada u procesu pridruživanja EU koji će omogućiti da postane pouzdan evropski partner, izjavio je visoki predstavnik Miroslav Lajčak tokom jučerašnjeg susreta sa Špirićem.

"EU je nagradila BiH za pozitivan napredak. EU je pozvala BiH da održi ovaj napredak tako što će odmah započeti sa provođenjem Privremenog sporazuma, prije nego što cjelokupan Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji stupi na snagu. BiH mora dokazati da može uspješno ispuniti uslove EU. Da bi BiH osjetila pozitivne efekte procesa koji vodi u evropske integracije, potreban joj je politički dogovor o internoj podjeli rada. Ovo nema nikakve veze s ustavnom reformom ili prenosom nadležnosti", rekao je Lajčak. On je podržao Špirićeve napore radi ispunjavanja pet ciljeva i dva uslova koje je u februaru ove godine postavio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira kao uslov za tranziciju OHR-a.

"Iako se već sada ostvaruje napredak u ispunjenju ovih uslova, Vijeće za implementaciju mira neće moći ozbiljno razgovarati o ovom pitanju prije jeseni", dodao je Lajčak.