Независне новине: САРАЈЕВО – Вијеће министара БиХ ускоро ће предложити одборе за проведбу Споразума о придруживању и стабилизацији између БиХ и ЕУ (ССП), који ће бити потписан 16. јуна, потврдио је јучер предсједавајући Вијећа министара Никола Шпирић.

"Привремени споразум с ЕУ ступиће на снагу већ 1. јула ове године. До тада морамо укинути царинско евидентирање на увозне производе у износу један одсто. То је први конкретан потез који морамо подузети, али има још доста посла који морамо направити. Зато позивам све политичке структуре у БиХ да не успоравамо процес приближавања ЕУ, него да свако допринесе његовом убрзању", поручио је Шпирић.

Предсједавајући Вијећа министара истакао је како је ЕУ у понедјељак, отпочињањем процеса потпуног укидања виза, грађанима БиХ послала охрабрујуће поруке. Нагласио је да почетак преговора о либерализацији визног режима, те најављено потписивање споразума с ЕУ, значи јачање европске идеје у БиХ.

"Брисел нам је дао јасне знаке за нашу европску будућност. То је пружена рука коју нико не смије одбити. У новембру ће ЕУ и УН презентовати извјештаје о напретку у БиХ. Вјерујем да до тада можемо испунити већину услова који су стављени пред нас", казао је Шпирић.

Он је најавио и скоро усвајање програма интегрисања БиХ у ЕУ, те поздравио могућност да политички лидери БиХ усвоје политички споразум о институцијама и моделима убрзаног испуњавања услова за придруживање ЕУ. Усвајање овог споразума иницирао је високи представник Мирослав Лајчак.

"Уставом и законом јасно је прописано ко је надлежан за вођење цијелог процеса. Међутим, било би добро да постигнемо споразум, како бисмо оснажили цијели процес", закључио је Шпирић, поновивши да би БиХ кандидатски статус за чланство у ЕУ требало да добије 2010. или 2011. године, до када би требало да буду укинуте и визе за грађане БиХ.

АФ1: Лајчак: БиХ потребан политички договор о подјели рада

БиХ је потребан политички договор о интерној подјели рада у процесу придруживања ЕУ који ће омогућити да постане поуздан европски партнер, изјавио је високи представник Мирослав Лајчак током јучерашњег сусрета са Шпирићем.

"ЕУ је наградила БиХ за позитиван напредак. ЕУ је позвала БиХ да одржи овај напредак тако што ће одмах започети са провођењем Привременог споразума, прије него што цјелокупан Споразум о придруживању и стабилизацији ступи на снагу. БиХ мора доказати да може успјешно испунити услове ЕУ. Да би БиХ осјетила позитивне ефекте процеса који води у европске интеграције, потребан јој је политички договор о интерној подјели рада. Ово нема никакве везе с уставном реформом или преносом надлежности", рекао је Лајчак.

Он је подржао Шпирићеве напоре ради испуњавања пет циљева и два услова које је у фебруару ове године поставио Управни одбор Вијећа за имплементацију мира као услов за транзицију ОХР-а.

"Иако се већ сада остварује напредак у испуњењу ових услова, Вијеће за имплементацију мира неће моћи озбиљно разговарати о овом питању прије јесени", додао је Лајчак.