Dnevni avaz: Na sastanku šefova diplomatija zemalja Evropske unije u Briselu danas će biti održana ceremonija otvaranja pregovora o početku liberalizacije viznog režima između EU i BiH, čime otpočinje proces koji bi trebao rezultirati ukidanjem viza za bh. građane.

Sastanak eksperata

Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije, jučer je iz Brisela u telefonskoj izjavi za "Dnevni avaz" kazao da će osim ceremonije biti održan i prvi sastanak na ekspertnom nivou.

On očekuje da će danas biti prezentiran i prijedlog mape puta, to jest liste zadataka za ukidanje viza. Hoće li do ukidanja viza biti postepene liberalizacije, nije nam mogao reći.  Vidjeli smo da je Srbija dobila besplatne vize, ali ne znam da li je to povezano s ovim procesom za BiH i mapom puta. Ne mislim da je to tako, jer je cijena viza u nadležnosti država članica, a ovi razgovori vode se s Evropskom komisijom. Sutra (danas, op.a.) znat ćemo više – kazao nam je Topčagić, dodajući da je ranije najavljivano da će BiH zatražiti dobivanje besplatnih viza.  

On je dodao da, prema iskustvima drugih država, pregovori ne traju dugo, ali i da će se tek "vidjeti ima li uopće prostora i mogućnosti da se stvarno pregovara".

Paket reformi

Ističe da je značajno što i BiH nakon drugih zemalja iz regije počinje pregovore, ali i da će se potom trebati organizirati kako bi bili ispunjavani uvjeti za ukidanje viza, jer se, napominje, radi o ozbiljnom paketu reformskih zahvata.

Biometrijski pasoši

Poznato je da će BiH za ukidanje viza morati uvesti biometrijske pasoše, raditi na boljem upravljanju granicom, pravima manjina, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Kako je "Avaz" ranije najavio, očekuje se da će nakon objedinjavanja svih primjedbi mapu puta u Sarajevo najvjerovatnije donijeti evropski komesar Žak Baro (Jacques Barrot) odmah nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i prdruživanju 16. juna.