Nezavisne novine: BANJALUKA – Sporazum o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije stupiće na snagu 1. jula 2008.godine, saopšteno je juče iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Ova vijest će posebno obradovati 25.000 građana BiH koji su svoj radni vijek proveli u Sloveniji" navedeno je u saopštenju.

Provođenjem ovog Sporazuma građani će moći koristiti prava koja proizlaze iz zdravstvenog osiguranja, povreda na radu ili profesionalne  bolesti, novčane naknade u periodu porodiljskog odsustva, odnosno roditeljske naknade, starosti, invaliditeta i smrti, nezaposlenosti i dječjeg doplatka.

"Ovaj sporazum odnosi se na oko 25.000 građana naše zemlje, a najviše ih je iz Unsko-sanskog kantona. Nakon dugogodišnjih pregovora i lobiranja, bh. građani će konačno moći koristiti ono za što su izdvajali svoja sredstva u toku rada. Stupanje na snagu ovog međunarodnog dokumenta dokaz je da se upornošću i insistiranjem građanima može omogućiti ono što im i pripada", kazao je Senad Šepić, zamjenik ministra civilnih poslova i jedan od inicijatora okončanja ovog pitanja.