Dnevni avaz: Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH odbili su sinoć Prijedlog zakona o agenciji za oduzimanje nelegalno stečene imovine koji je uputio Jozo Križanović iz  SDP-a u ime svog stranačkog  šefa Zlatka Lagumdžije.

Protiv zakona bili su čak 23 poslanika, sedam i je bilo suzdržano, dok je zakon podržalo samo deset zastupnika. O zakonu se raspravljalo, da podsjetimo, prošle sedmice.

Zakon o plaćama u državnim institucijama koji predviđa povećanje plaća usvojen je sinoć u ovom domu Parlamenta BiH u prvom čitanju, kao izmjene Izbornog zakona BiH, te izmjene Zakona o sukobu interesa BiH.

Usvojen je i  Zakon o lijekovima BiH , kao i, u drugom čitanju, dva zakona u vezi sa strancima koji borave u BiH.

Sigurnosna situacija

Predstavnički dom BiH na jučerašnjoj sjednici razmatrao je informaciju o sigurnosnoj situaciju u BIH i izvještaj o radu Državnog tužilaštva.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović kazao je da i dalje stoje sve prijetnje sigurnosti koje su bile prisutne i ranije. On je iznio podatak da je broj krivičnih djela u BiH u prošloj godini veći za 1.943 ili 9,2 posto nego lani.

"Zabrinjava podatak da je otkriveno samo 14 dijela korupcije, što je premalo u odnosu na percepciju javnosti o ovom problemu. Također, evidentan je porast ekonomskog kriminala, postoje rupe u zakonu koje omogućavaju strancima da unesu prljav novac i stavljaju ga u legalni promet. Prljavi novac najčešće se ulaže u nekretnine" rekao je Sadović.

On je konstatirao da BiH, osim "rupe za šverc drogama", sve više postoje proizvođač, ali i tržište za narkotička sredstva, te da nešto hitno treba preduzeti. Slavko Jovičić iz SNSD-a  u raspravi je iznio konkretan prijedlog.

"Tražit ću izmjene zakona da se dilanje droge izriču maksimalne kazne od 40 godina zatvora" kazao je Jovičić.

Posebno je ukazano na problem maloljetničke delikvencije, koja je u porastu, a maloljetnici sve češće učestvuju u izvršenju teških krivičnih djela kao što su ubistva i krađe.

Bahtićev odgovor

Na raspravu o sigurnosti u BiH i izvještaju o radu Tužilaštva BiH poslanici su potrošili više od devet sati, ali većinom je bilo riječi o ratnim zločinima i njihovom (ne)procesuiranju, iako to direktno nije bila tačka dnevno reda.

Govorilo se o procesima Iliji Jurišiću, mogućoj optužnici protiv generala Atifa Dudakovića, "zvorničkoj grupi", kao i o balansu i istragama. Šefik Džaferović odbacio je princip balansa u istragama, jer ga, kao je rekao, nije "bilo ni kada su zločini počinjeni".

"Dudaković nije optužen, protiv njega se vodi nekakva istraga, ali postoje više od 13.000 takvih prijava. Dudaković se slobodno šeta, za razliku od Ratka Mladića, koji se krije po šumi" odgovorio je Sadik Bahtić na pitanje Milice Marković zašto Dudaković nije uhapšen iako postoje dokazi protiv njega.

Drago Kalabić zatražio je da se provjere informacije o mogućim terorističkim  prijetnjama u BiH. Ministar Sadović odgovorio je da nema EL-Kaide u BiH, kampova za obuku….

"Ja vam prenosim informacije sigurnosnih agencija" kazao je Sadović.