Дневни аваз: Посланици Представничког дома Парламента БиХ одбили су синоћ Приједлог закона о агенцији за одузимање нелегално стечене имовине који је упутио Јозо Крижановић из СДП-а у име свог страначког шефа Златка Лагумџије.

Против закона били су чак 23 посланика, седам и је било суздржано, док је закон подржало само десет заступника. О закону се расправљало, да подсјетимо, прошле седмице.

Закон о плаћама у државним институцијама који предвиђа повећање плаћа усвојен је синоћ у овом дому Парламента БиХ у првом читању, као измјене Изборног закона БиХ, те измјене Закона о сукобу интереса БиХ.

Усвојен је и Закон о лијековима БиХ , као и, у другом читању, два закона у вези са странцима који бораве у БиХ.

Сигурносна ситуација

Представнички дом БиХ на јучерашњој сједници разматрао је информацију о сигурносној ситуацију у БИХ и извјештај о раду Државног тужилаштва.

Министар сигурности БиХ Тарик Садовић казао је да и даље стоје све пријетње сигурности које су биле присутне и раније. Он је изнио податак да је број кривичних дјела у БиХ у прошлој години већи за 1.943 или 9,2 посто него лани.

"Забрињава податак да је откривено само 14 дијела корупције, што је премало у односу на перцепцију јавности о овом проблему. Такођер, евидентан је пораст економског криминала, постоје рупе у закону које омогућавају странцима да унесу прљав новац и стављају га у легални промет. Прљави новац најчешће се улаже у некретнине" рекао је Садовић.

Он је констатирао да БиХ, осим "рупе за шверц дрогама", све више постоје произвођач, али и тржиште за наркотичка средства, те да нешто хитно треба предузети. Славко Јовичић из СНСД-а у расправи је изнио конкретан приједлог.

"Тражит ћу измјене закона да се дилање дроге изричу максималне казне од 40 година затвора" казао је Јовичић.

Посебно је указано на проблем малољетничке деликвенције, која је у порасту, а малољетници све чешће учествују у извршењу тешких кривичних дјела као што су убиства и крађе.

Бахтићев одговор

На расправу о сигурности у БиХ и извјештају о раду Тужилаштва БиХ посланици су потрошили више од девет сати, али већином је било ријечи о ратним злочинима и њиховом (не)процесуирању, иако то директно није била тачка дневног реда.

Говорило се о процесима Илији Јуришићу, могућој оптужници против генерала Атифа Дудаковића, "зворничкој групи", као и о балансу и истрагама. Шефик Џаферовић одбацио је принцип баланса у истрагама, јер га, као је рекао, није "било ни када су злочини почињени".

"Дудаковић није оптужен, против њега се води некаква истрага, али постоје више од 13.000 таквих пријава. Дудаковић се слободно шета, за разлику од Ратка Младића, који се крије по шуми" одговорио је Садик Бахтић на питање Милице Марковић зашто Дудаковић није ухапшен иако постоје докази против њега.

Драго Калабић затражио је да се провјере информације о могућим терористичким пријетњама у БиХ. Министар Садовић одговорио је да нема ЕЛ-Каиде у БиХ, кампова за обуку….&qуот;Ја вам преносим информације сигурносних агенција&qуот; казао је Садовић.