U organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave (PARCO) u Sarajevu je 26.06. 2007. god. održan je Seminar o početku implementacije Akcionog plana 1 za reformu javne uprave u oblasti institucionalnih komunikacija (IK).

Učestvovali su predstavnici Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Brčko Distrikta, koordinatori reforme javne uprave na nivou BiH, FBIH i Brčko distrikta, predstavnici DfID-a, Delegacije Europske komisije u BiH, Direkcije za europske integracije BiH, Projekta tehničke pomoći Uredu koordinatora reforme javne uprave i uposlenici PARCO-a.

Seminar je bio zamišljen kao inicijalno okupljanje predstavnika institucija koje će biti nosioci reforme u ovoj oblasti, sa fokusom na Strategiju reforme javne uprave i Akcioni plan, i njihova poglavlja o institucionalnoj komunikaciji. Cilj seminara bio je upoznavanje učesnika sa zaključcima do kojih su predstavnici PARCO došli u analizi trenutne situacije u ovom sektoru reforme, prezentacija dosadašnjih aktivnosti i napretka, kao i implementacione strukture za provođenje mjera iz Akcionog plana u ovoj oblasti. Kao ključni rezultat seminara apostrofirana je identifikacija i razmatranje prioritetnih aktivnosti koje treba početi provoditi odmah.

Učesnicima seminara prezentirane su osnovne smjernice AP1 u oblasti IK i značaj reforme IK. Između ostalog je identifikovano da zbog nedostatka dvosmjerne komunikacije građani imaju negativnu predstavu o javnoj upravi. Istaknuto je da AP1 u oblasti IK ima 16 prioritetnih oblasti, 22 pod-oblasti i 78 različitih mjera.

Kao poseban tematski dio seminara, upriličena je prezentacija "Iskustva iz oblasti IK u Velikoj Britaniji" koju je održao gdin. Gordon Harrison, ekspert DfID-a. Pomenuta prezentacija ukazala je na značaj postojanja centralnog internet portala javne uprave; značaj prikupljanja povratnih informacija od građana i njihovog interesa za teme iz domena javne uprave. Manjak kapaciteta u oblasti IK (zajednički problem svih nivoa institucionalne komunikacije) moguće je prevazići angažovanjem dodatnog osoblja, povećanjem efikasnosti službenika obukama i treninzima, te promjenom metodologije rada.

Seminar je ocijenjen uspješnim od strane učesnika i zaključeno je da predstavlja dobru osnovu i dobar uvod za dalji rad na reformi javne uprave u ovoj oblasti.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u našoj kategoriji Galerija slika / PARCO seminar o IK