U organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave (PARCO) u Sarajevu je 26.06. 2007. god. održan je Seminar o početku implementacije Akcionog plana 1 za reformu javne uprave u oblasti institucionalnih komunikacija (IK).

Učestvovali su predstavnici Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Brčko Distrikta, koordinatori reforme javne uprave na nivou BiH, FBIH i Brčko distrikta, predstavnici DfID-a, Delegacije Europske komisije u BiH, Direkcije za europske integracije BiH, Projekta tehničke pomoći Uredu koordinatora reforme javne uprave i uposlenici PARCO-a.

Seminar je bio zamišljen kao inicijalno okupljanje predstavnika institucija koje će biti nositelji reforme u ovoj oblasti, sa fokusom na Strategiju reforme javne uprave i Akcijski plan, i njihova poglavlja o institucionalnoj komunikaciji. Cilj seminara bio je upoznavanje učesnika sa zaključcima do kojih su predstavnici PARCO došli u analizi trenutne situacije u ovom sektoru reforme, prezentiranje dosadašnjih aktivnosti i napretka, kao i implementacjske strukture za provedbu mjera iz Akcisjkog plana u ovoj oblasti. Kao ključni rezultat seminara apostrofirana je identificiranje i razmatranje prioritetnih aktivnosti koje treba početi provoditi odmah.

Učesnicima seminara prezentirane su osnovne smjernice AP1 u oblasti IK i značaj reforme IK. Između ostalog je identificirano da zbog nedostatka dvosmjerne komunikacije građani imaju negativnu predstavu o javnoj upravi. Istaknuto je da AP1 u oblasti IK ima 16 prioritetnih oblasti, 22 pod-oblasti i 78 različitih mjera.

Kao poseban tematski dio seminara, upriličena je prezentacija ''Iskustva iz oblasti IK u Velikoj Britaniji'' koju je održao gdin. Gordon Harrison, ekspert DfID-a. Pomenuta prezentacija ukazala je na značaj postojanja centralnog internet portala javne uprave; značaj prikupljanja povratnih informacija od građana i njihovog interesa za teme iz domena javne uprave. Manjak kapaciteta u oblasti IK (zajednički problem svih razina institucionalne komunikacije) moguće je prevazići angažiranjem dodatnog osoblja, povećanjem efikasnosti službenika obukama i treninzima, te promjenom metodologije rada.

Seminar je ocijenjen uspješnim od strane učesnika i zaključeno je da predstavlja dobru osnovu i dobar uvod za daljnji rad na reformi javne uprave u ovoj oblasti.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u našoj kategoriji Galerija slika / PARCO seminar o IK