Suad Musić, zamjenik koordinatora za reformu javne uprave u BiH i Veljko Trivun, dekan Ekonomskog fakulteta Sarajevo potpisali su danas u Sarajevu ugovor o nabavi usluga za realiziranje projekta "Unapređenje pravila i procedura za izradu zakona, drugih propisa i općih akata u BiH".

Implementacija ovog projekta doprinijet će organiziranom i unaprijeđenom pristupu principima i pravilima izrade zakona, drugih propisa i općih akata u Bosni i Hercegovini. Na taj način će se u potpunosti „pokriti“ zakonodavna, izvršna i upravna vlast usklađenim standardima za donošenje propisa, omogućiti usklađenu primjenu pravila i procedure za izradu pravnih propisa, te doprinijeti skladnosti pravnog sustava uopće.

Potreba za projektom nastala je zbog činjenice da nejasno izrađen pravni propis dovodi do poteškoća u tumačenju, a samim tim i do eventualnih sporova kao i čestih izmjena i dopuna, radi ispravljanja prvobitnih propusta. Sve to na kraju iziskuje više troškova, negativno utječe na pravnu sigurnost građana te kredibilitet zakonodavnog organa.  Zato je odgovarajuća struktura zakona gotovo jednako važna kao i njegov sadržaj.  

Realizacija projektnih aktivnosti doprinijet će daljem unapređenju pravnog sustava u BiH, olakšati usvajanje acquis-a na putu integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, te doprinijeti približavanju Bosne i Hercegovine jedinstvenom europskom upravnom prostoru.  Jedan od rezultata projekta, a koji će biti realiziran na sve četiri upravne razine (državna, entitetske i Brčko distrikt BiH),  bit će i izrada Priručnika za izradu pravnih propisa. 

Vrijednost projekta, koji je financiran iz Fonda za reformu javne uprave, je 800.000 KM. Realizacija će trajati 18 mjeseci.