Evropska komisija će narednih dana odobriti pomoć Bosni i Hercegovini u visini 39 miliona eura. Evropska unija odobrila je 100 miliona eura za podršku budžetu Srbije i pomoć od 85 miliona eura zapadnom Balkanu i Turskoj za prevazilaženje posljedica ekonomske krize, saopštila je juče Evropska komisija.

Pomoć budžetu Srbije, koja se izdvaja iz sredstava programa predpristupne pomoći (IPA) biće isplaćena u dvije rate po 50 miliona eura na jesen 2009. i u prvoj polovini 2010. godine.

Za isplatu pomoći neophodno je da se Srbija u potpunosti pridržava programa Međunarodnog monetarnog fonda i da ispuni uslove koje su Evropska kiomisija i Vlada Srbije utvrdile, a odnose se na kratkoročnu reformu sistema upravljanja javnim finansijama i integraciju u EU.

Sredstva su dio paketa pomoći namijenjenog zapadnom Balkanu za prevazilaženje krize, koja će ukupno dostići n150 miliona eura u donacijama Komisije i 600 miliona eura u zajmovima međunarodnih finansijskih institucija, poputEvropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).