Dnevni avaz: Međunarodni monetarni fond (MMF) jučer se nije zvanično izjašnjavao o izjavama federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande da će biti izmijenjen interventni zakon te ukinuto planirano smanjenje izdvajanja za RVI, neratne invalide i civilne žrtve rata.  

No, kako nam je nezvanično rečeno iz MMF-a, šef Odjela ove finansijske institucije za BiH Kostas Hristu bio je jučer u stalnim kontaktima s predstavnicima BiH, ali bez obzira na to, ova promjena, kako je upozoreno, zahtijevat će dodatne konsultacije.  

Stoga bi se Hristu, kako nam je rečeno, već u ponedjeljak trebao sastati s Bevandom u Beču i pokušati razriješiti situaciju.

Problem je, kako saznajemo, to što se u pismu namjere koje je BiH već ranije poslala MMF-u navodi da će biti donesen zakon s odredbama koje, između ostalog, predviđaju i smanjenje naknada za veterane rata i socijalne kategorije. No, pismo, čiji je sadržaj usaglašen i koje je otišlo u Vašington, ne može se mijenjati.   

Suštinski, MMF nije protiv izmjena koje traži boračka populacija sve dok se okvir štednje od 414 miliona maraka ne mijenja, ali je problem što se to dešava tek sada i što to "otvara nove procedure".  

Ako dođe do tih promjena, morat će ih razmotriti i Fiskalno vijeće BiH, a pitanje je otvara li to sada ponovo pregovore o nečemu što je već bilo dogovoreno, kazao nam je jučer izvor iz MMF-a.