Porezna uprava FBiH i Ministarstvo finansija FBiH rok za predaju zahtjeva za izdavanje poreznih kartica od poslodavaca pomjerili su sa 1. maja na 1. juli 2009. godine. Pomjeren je i rok za izdavanje poreznih kartica od Uprave. Umjesto u julu, ovaj proces otpočet će u septembru.

"Rokovi su prolongirani zbog tehničkih razloga. Mnogo smo radili na izmjenama i dopunama Pravilnika o podnošenju poreznih prijava, on je izmijenjen i to je završeno. Drugi razlog je što smo željeli da se prijave mogu podnositi i putem interneta i CD-a, postojala je procedura nabavke informacionog sistema, a radilo se i na uputstvu, koje je također objavljeno. Sve smo to učinili kako bismo smanjili `papirnato` podnošenje prijava", kazao je Midhat Arifović, direktor PUFBiH.

On objašnjava da je zahtjeve za izdavanje poreznih kartica moguće podnijeti putem interneta, na papiru neposredno kod nadležne porezne ispostave poslodavca koji predaju do deset zahtjeva, te u elektronskom formatu u Poreznoj upravi FBiH, prenosi portal ekapija.