Nezavisne novine: Dom naroda parlamenta BiH usvojio je u prvom čitanju Zakon o zaštiti domaće proizvodnje kojim se na meso i mlijeko te njihove prerađevine porijeklom iz Srbije ili Hrvatske uvode pune carine.

Primjena zakona počet će nakon što bude usvojen u drugom čitanju.

"Potrebno je početi s naplatom punih carina na ovu grupu poljoprivrednih proizvoda, jer je evidentan poremećaj na tržištu. Sporazum o CEFTA daje nam mogućnost da u slučaju poremećaja tržišta usljed prekomjernog uvoza imamo pravo na zaštitne mjere. Mislim da ćemo na ovaj način u budžete BiH donijeti oko 500 miliona KM, a dio možemo vratiti poljoprivrednicima kroz poticaje", kazao je Jerko Ivanković-Lijanović, predlagač ovog zakona, koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević pozvao je delegate da odbace ovaj zakon, jer će, kako je naveo, njegovo usvajanje izazvati kontramjere Hrvatske i Srbije, što nije dobro za BiH.

"Neosporno je da se ovim zakonom krši CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zanimljivo je da su ovim izmjenama obuhvaćeni proizvodi koji se uopšte ne uvoze iz ove dvije zemlje. Ovo nije dobro rješenje za BiH i izvjesna je reakcija visokog predstavnika ako zakon bude izglasan", rekao je Zirojević.

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje u prvom čitanju su podržali delegati iz reda bošnjačkog i srpskog naroda. Klub hrvatskih delegata bio je protiv.

"Međunarodni sporazumi su iznad domaćeg zakonodavstva, stoga je sporan čak i ustavni osnov ovog zakona. Posebice treba istaći da je i Evropska komisija urgirala da ne dođe do usvajanja ovog zakona jer je suprotan međunarodnom sporazumu", rekao je Ilija Filipović, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Dušanka Majkić naglasila je da susjedne zemlje ne poštuju princip otvorenih granica uvodeći vancarinske barijere.

"Mislim da treba podržati ovaj zakon, jer trenutno nemamo druge mogućnosti da zaštitimo domaću proizvodnju", kazala je Majkićeva. Dom naroda jučer je usvojio i izmjene Zakona o carinskim tarifama, kojim se omogućuje bescarinski uvoz 50.000 tona šećera za preradu.