Oslobođenje: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona (USK) organiziralo je u petak u Bihaću obuku općinskih službenika s područja tog kantona, a na inicijativu federalnog resornog ministarstva, o početku uspostave registra poljoprivrednih gazdinstava i klijenata.

Uvođenjem registracije poljoprivrednih gazdinstava, federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva započelo je reformu poljoprivredne politike. Ona podrazumijeva izradu potpune baze podataka radi definiranja smjernica razvoja poljoprivredne proizvodnje, kazala je Rasima Bobić, ministrica poljoprivrede USK-a.

Upisom u registar poljoprivrednih gazdinstava evidentiraju se ljudski potencijali, zemljište i stočni fond svakog poljoprivrednog gazdinstva radi bržeg i kvalitetnijeg planiranja mjera nadležnih organa za pružanje poticaja razvoju poljoprivrede, kazala je Smilja Kraljević, konsultantica Svjetske banke za projekt registra.

Samo registrirane osobe imaju pravo podnositi zahtjeve za novčane i druge oblike poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, dodala je. Prema njihovim riječima, upis u registar poljoprivrednih gazdinstava provodit će se na nivou cijele BiH, odnosno oba bh. entiteta i distrikta Brčko da bi se dobila potpuna slika na terenu, javila je Fena.