Kako privući i zadržati najbolje osobe zaposlene u državnoj službi bila je tema Treće regionalne radionice o reformi državne uprave u oblasti upravljanja ljudskim potencijalima na Zapadnom Balkanu, koja je održana 4. i 5. listopada ove godine u Zagrebu.  

Državna služba može biti atraktivna jedino uz eliminiranje političkih i obiteljskih veza, koje su ponekad odlučujući čimbenik prilikom prijama novouposlenih te adekvatan način prijama novouposlenih, stav je državnih službenika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore,  Makedonije, Kosova i Albanije koji su prisustvovali konferenciji.

Agencija za državnu službu BiH te Središnji državni ured za upravu Republike Hrvatske nastoje poboljšati rad povjerenstava za prijam novih službenika. Vlada Republike Makedonije identificirala je problem zadržavanja mladih kadrova te je 2007. godine izdala poseban dokument koji se ciljano bavi ovom tematikom: „Politika privlačenja i zadržavanja mladih i visokoobrazovanih kadrova u državnoj službi“.

Služba za upravljanje kadrovima u Republici Srbiji uvela je, kao obvezan, okvir sposobnosti koji se primjenjuje kod odabira novouposlenih kadrova. U službi radi sedam psihologa, koji su specijalizirani za različite segmente upravljanja ljudskim potencijalima.

Istraživanja prof.dr.sc. Ivana Koprića, stručnjaka za reformu javne uprave pokazala su da prednost u radu u javnoj službi za 58 % ispitanih je sigurnost zaposlenja, za 28 % je redovita plaća, a za 8 % profesionalni razvitak.

Organizatori konferencije, kojoj je prisustvovao i predstavnik Ureda koordinatora za reformu javne uprave, bili su Zajednica praktičara za upravljanje ljudskim potencijalima na Zapadnom Balkanu, UNDP i Središnji državni ured za upravu Republike Hrvatske.