Dnevni avaz: Interresorna radna grupa BiH, zadužena za realizaciju "Mape puta", odnosno liste zadataka koje je Brisel postavio pred institucije naše zemlje kao uvjet za ukidanje viznog režima, u roku je Evropskoj komisiji (EK) dostavila izvještaj o napretku, odnosno toku ispunjavanja zadatih uvjeta te planovima za naredni period.

Premda je za jučer u Sarajevu najavljivan sastanak s predstavnicima EK, Samir Rizvo, šef Interresorne grupe, kazao nam je da je ovaj susret odgođen.

Kolege u Briselu obavijestile su nas da prije sastanka, kada bi se trebalo govoriti o konkretnijim zadacima naše zemlje te potezima koji trebaju uslijediti, žele proučiti izvještaj koji smo im u petak poslali, znači prije roka koji je istekao 1. septembra – rekao je Rizvo.

Riječ je o obimnom materijalu, koji u sebi sadrži više od 120 izvještaja iz raznih oblasti. Prema stavu naše radne grupe, BiH je prešla četvrtinu puta do bezviznog režima, ali da li je ova računica tačna i koji su sve to konkretni zadaci koje BiH mora ispuniti, bit će navedeno u izvještaju EK, koji se očekuje sredinom novembra.

Ipak, Rizvo vjeruje da bi BiH sve obaveze mogla ispuniti sredinom ili, u goroj varijanti, krajem naredne godine. No, i kada ispunimo sve što Brisel od nas zahtijeva, datum ukidanja viznog režima zavisit će od političke odluke Brisela.