Nezavisne novine: SARAJEVO – Neizvjesno je kada će biti usvojen zakon o spoljnim poslovima iako je rok za to, prema planu Savjeta ministara BiH, istekao prije šest mjeseci.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH ne postoji konsenzus o nacrtu zakona o spoljnim poslovima na kome se radilo godinu i po, a svoje mišljenje o tome će uskoro dati Predsjedništvo BiH.

"Prijedlog nacrta zakona o vanjskim poslovima upućen je 10. juna 2008. Predsjedništvu BiH kako bi isti bio uvršten na dnevni red naredne sjednice", kazao je Zlatan Burzić, savjetnik ministra inostranih poslova Svena Alkalaja.

Zamjenik ministra Ana Trišić-Babić izdvojila je svoje mišljenje, te bi Predsjedništvo trebalo da se izjasni i o njenim primjedbama na nacrt zakona, koji je uradila radna grupa MIP-a po uzoru na hrvatski.

Damir Arnaut, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, kazao je da naredna sjednica neće biti održana prije 25. juna zbog službenih posjeta predsjedavajućeg.

Osnovna primjedba Trišić-Babićeve je što se MIP BiH izuzima iz cijelog sistema, te ni Agencija za državnu službu ne bi imala ingerencije kod zapošljavanja službenika.

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine niko nije želio komentarisati kakvo će mišljenje dati dok se bolje ne upoznaju s nacrtom zakona.

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić ranije je izjavio za "Nezavisne" da je zakon o spoljnim poslovima trebalo da bude završen do januara, te da je upozorio MIP na to.

Špirić očekuje da će ova obaveza biti ispunjena, ta da bi zakon trebalo da bude u proceduri "vrlo brzo nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

BiH nema zakon o spoljnim poslovima, a do sad su propala dva pokušaja da bude donesen.