Darko Kasap, koordinator za reformu javne uprave na danas održanom 7. sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH u Briselu iznio je ključne informacije o ostvarenom napretku u oblasti reforme javne uprave.

„Nakon zadnjeg sastanka PAR Specijalne grupe dobili smo 30-ak preporuka, značajan broj još nismo implementirali i jasno je da ćemo morati uložiti dodatne napore da bismo unaprijedili funkcionisanje javne uprave u zemlji, na svim nivoima, između ostalog, kroz povećanje profesionalizma i depolitizacije, ali i osiguranje koordiniranog pristupa u kreiranju politika, uključujući i razvoj propisa na državnom nivou o cjelodržavnom strateškom planiranju“, kazao je Kasap.

On je dodao da je ipak ostvaren napredak u pripremi Revidiranog akcionog plana za reformu javne uprave.

“Pripremljena je precizna mapa puta za revidiranje Akcionog plana s jasnim koracima i rokovima, utvrđeni prioriteti u konsultacijama sa SIGMA, organizovane konsultacije s civilnim društvom kroz zasebnu i zajedničku radionicu civilnog društva i međuvladinih tijela i završena je procjena troškova Revidiranog akcionog plana. Revidirani akcioni plan dogovoren je na stručnom nivou uz osiguranje potpunog konsenzusa o svim njegovim dijelovima (aktivnostima, indikatorima, rokovima…). Potrebno je osigurati što brže njegovo usvajanje”, rekao je Kasap.

Govoreći o ostvarenom napretku u oblasti Državna služba i upravljanje ljudskim resursima, Kasap je naglasio da je potrebno ostvariti značajnije pomake u usklađivanju zakona o državnoj službi sa principom zasluga i međusobnom usklađivanju zakona u cilju osiguranja profesionalne i depolitizovane državne službe.

Kada je riječ o strateškom planiranju, Kasap je naglasio da je „dijalog o razvoja propisa na državnom nivou o cjelodržavnom strateškom planiranju politika otvoren kroz IPA III projekat EU4PAR“.

Prema njegovim riječima određeni pomaci su napravljeni na državnom nivou u segmentu slobode pristupa informacijama. Međutim, potrebno je dodatno raditi na usklađivanju zakonodavstva u ovoj oblasti.

Evropska komisija je pohvalila napore BiH na revidiranju Revidiranog akcionog plana za reformu javne uprave te pozvala vlade u BiH/Vijeće ministara BiH da dokument što prije usvoje. Vlasti BiH pozvane su da u budućnosti uzmu veći udio u vlasništvu za reformu javne uprave.

Sastanku su, pored koordinatora za reformu javne uprave i predstavnika nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i institucija Brčko distrikta BiH, prisustvovali: zamjenik koordinatora za reformu javne uprave Miloš Golijanin, koordinator za reformu javne uprave u Vladi Federacije BiH Željko Škarica te zamjenik koordinatora za reformu javne uprave u Vladi Republike Srpske Mikan Davidović.

Sastankom je kopredsjedavala Valentina Superti, direktorica za Zapadni Balkan, DG NEAR i to u ime Evropske komisije i Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije u ime BiH.