Ured koordinatora za reformu javne uprave i organizacija SIGMA, a u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, danas i sutra u Sarajevu organizuju za predstavnike institucija u Bosni i Hercegovini Okrugli sto za utvrđivanje opcija za pojednostavljenje postupka registracije vozila u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se prisutnima Darko Kasap, koordinator za reformu javne uprave u BiH istakao je da reforma javne uprave, između ostalog, predviđa pojednostavljenje određenih administrativnih procedura a kako bi građani na brži i jednostavniji način ostvarili usluge koje im javna uprava pruža.

„Pružajući podršku provedbi Akconog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini u reformskoj oblasti Pružanje usluga, te implementaciji mjera koje se odnose na koordinirano unapređenje upravno-pravnog okvira, SIGMA je izradila analizu postupka registracije vozila u Bosni i Hercegovini“, kazao je Kasap i izrazio nadu da će zajedničkim radom predstavnici institucija BiH doći do najboljih prijedloga kako skratiti procedure registracije vozila.

Anel Topalović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine izjavio je da je u toku proces izmjena zakona o bezbijednosti u saobraćaju u Bosni i Hercegovini te da je formirana radna grupa za izradu pravilnika o registraciji vozila. On je dodao da će preporuke s ovog okruglog stola biti razmatrane u ministarstvu s ciljem unapređenja zakonskog i podzakonskog okvira u ovoj oblasti.

Emina Zahirović-Pintarić, OECD/SIGMA, navela je da u BiH ima 1.202.316 registrovanih vozila te da postoji 15 različitih upravnih postupaka koje provode nadležni organi za unutrašnje poslove u odnosu na registraciju motornih i priključnih vozila. Postupci registracije, osiguranja, plaćanje naknada i taksi prilikom registracije vozila u BiH uređeni su entitetskim, odnosno propisima Brčko Distrikta, te kantonalnim propisima. Ukupna cijena registracije vozila istih karakteristika (godina proizvodnje, snaga i zapremina motora, vrsta pogonskog goriva, eko-norma) razlikuje se po administrativnim jedinicama.

Na okruglom stolu bit će predstavljena i iskustva Srbije, Hrvatske i Estonije  na pojednostavljenju usluga javne uprave.  Događaju su prisustvovali predstavnici: Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, Ministarstva prometa i komunikacija BiH, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, Agencije za osiguranje u BiH, federalno Ministarstvo finansija, Ministarstva finansija RS,  Ministarstvo finansija i trezora Bosne i hercegovine, Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH te Ureda koordinatora  za reformu javne uprave.