Reforma javne uprave na Zapadnom Balkanu ključna je za napredak ka Evropskoj uniji. To je jedna od 14 preporuka za BiH iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u Uniju i reforma koja ima najviše uticaja na svakodnevni život građana.

Rijetko ko od građana nije imao iskustvo čekanja u redovima ispred šaltera javnih ustanova. Iako modernizacija javne uprave traje dugo, još nema pravih rezultata koje osim građana očekuje i poslovna zajednica.

– Јoš uvijek nema usmjerenosti i opredijeljenosti vlasti da se ta reforma javne uprave brže razvija. Sama digitalizacija na kojoj mi pokušavamo da radimo kroz novi strateški okvir i Akcioni plan je jedan od segmenata u kome bi se mnoga unapređenja mogla napraviti – izjavio je direktor Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan.

Uprava bi trebalo da postane depolitizovana, profesionalna, otvorena, transparentna i stručna jer je za primjenu prava Evropske unije neophodnno imati administrativni kapacitet.

Provođenje procesa na regionalnom nivou prati grupa organizacija civilnog društva na Zapadnom Balkanu koje predvodi Centar za evropske politike.

BiH se nalazi ispod regionalnog prosjeka u ovoj oblasti, dok Srbija ima najbolje rezultate.

– Što se tiče oblasti strateškog okvira za reformu javne uprave tu je u Srbiji zabilježen napredak u odnosu na prethodne cikluse praćenja. Јoš uvijek postoji prostor za poboljšanje. Mi smo zaključili da još uvijek nije iskorišten potencijal portala e-konsultacije – rekla je istraživač javnih politika Milica Divljak.

Pored uključenosti civilnog društva u kreiranje javnih politika, dijaloga između organizacija civilnog društva i uprave za uspostavljanja održivog sistema važno je i učešće građana u donošenju odluka.

To bi doprinijelo kvalitetu usluga uprave kao i efikasnosti rada.

– Što se tiče učešća građana u reformi javne uprave, tu je Centar za evropske politike sa svojim partnerskim organizacijama u regionu pokrenuo platformu-pratimo reformu RS se ona zove u Srbiji i kojima mi pozivamo građane da podijele svoje iskustvo koje su imali u kontaktu sa javnom upravom – naveo je Sava Mitrović iz Centra za evropske politike.

O značaju reforme javne uprave svjedoči i činjenica da je dio Klastera 1 nove metodologije za pristupanje Evropskoj uniji obuhvata funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava i druge vrijednosti.

To znači da od unapređenja javne uprave u značajnoj mjeri zavisi napredak u svim drugim oblastima.