Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) zvanično je predstavila regionalnu komparativnu studiju "Deklaracija o prihodima i imovini“ na događaju održanom 8. oktobra 2013. godine u Sarajevu.

Događaj je otvorio ministar pravde Bosne i Hercegovine, gdin. Bariša Čolak, govoreći o naporima koje vlade u BiH preduzimaju u rješavanju ovog pitanja. Takođe je pozdravio studiju kojom je rukovodila ReSPA, ističući njen značaj za čitav region zbog fokusa na naučene lekcije i izazove u budućnosti.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, gdin. Sead Lisak, izrazio je zahvalnost za pokretanje studije i rad ReSPA naročito u smislu stvaranja zajedničke vizije uspostavljanja standardizovanog sistema u vezi sa pitanjima deklaracija o prihodima i imovini.

Gdin. Suad Musić, direktor ReSPA-e, zahvalio se ministru Čolaku i gdin. Lisaku na podršci u organizaciji događaja i istakao zadovoljstvo činjenicom da je njihov zajednički rad privukao pažnju u regionu. Naveo je da ReSPA razvija ovakve događaje sa namjerom promocije regionalne razmjene iskustava i praksi, istovremeno učeći od EU, ali i jedni od drugih. Istakao je važnost dobre uprave u Zapadnom Balkanu i doprinos ove studije tom zajedničkom cilju.

Predstavnici Transparency International-a su u okviru svog izlaganja predstavili neke od primjera iz regiona, a nacionalni eksperti su prezentovali nalaze iz svojih zemalja.

Događaju je prisustvovalo preko 50 gostiju, uključujući ambasadore u Bosni i Hercegovini, predstavnike Delegacije EU u BiH, te predstavnike međunarodnih organizacija, civilnog društva, vladinih institucija i medija.

 

O studiji

Korupcija javnih dužnosnika predstavlja kontinuirani problem u zemljama Zapadnog Balkana, navode mnogi međunarodni izvještaji. Razvoj efektivnih sistema razotkrivanja i njihova integracija u šire antikorupcijske programe su kritični elementi procesa unaprijeđenja, a sistemi deklaracija imovine i prihoda igraju značajnu ulogu u tim elementima. Istovremeno, ne postoje studije koje pokazuju kako javni dužnosnici sakrivaju neobjašnjeni prihod, koji metodi verifikacije postoje, kako se pristupa pitanjima transparentnosti i privatnosti.

Ova studija (i koncept deklaracije o imovini i prihodima) je jako značajna za sve zemlje korisnike ReSPA-e (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Makedonija, Srbija) i omogućava im kontinuirano pronalaženje novih načina za unaprijeđenje vlastitih sistema javne uprave, kroz: kreiranje i korištenje mehanizama za verifikaciju informacija datih od javnih dužnosnika, primjenu novih vještina i tehnika za dosezanje državnih službenika, te provođenjem snažnih komunikacionih kampanja za jačanje transparentnosti, etike i integriteta rada u javnoj upravi.

U detaljnom pregledu po zemljama, studija ističe dobre prakse, ali i izazove i probleme.

Kroz ovaj izvještaj, ReSPA nudi komparativni pregled, stimulišući razmjenu znanja, iskustva i naučenih lekcija u regionu. Nalazi studije će, po objavljivanju, doprinijeti boljem razumijevanju u pogledu identifikacije i prepoznavanja standarda transparentnosti u javnim institucijama u regionu.

Studiju možete preuzeti na ReSPA web stranici, u kategoriji ReSPA Publications and Research.