Регионална школа за јавну управу (ReSPA) званично је представила регионалну компаративну студију "Декларација о приходима и имовини“ на догађају одржаном 8. октобра 2013. године у Сарајеву.

 

Догађај је отворио министар правде Босне и Херцеговине, гдин. Бариша Чолак, говорећи о напорима које владе у БиХ предузимају у рјешавању овог питања. Такође је поздравио студију којом је руководила ReSPA, истичући њен значај за читав регион због фокуса на научене лекције и изазове у будућности.

 

Директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, гдин. Сеад Лисак, изразио је захвалност за покретање студије и рад ReSPA нарочито у смислу стварања заједничке визије успостављања стандардизованог система у вези са питањима декларација о приходима и имовини.

 

Гдин. Суад Мусић, директор ReSPA-е, захвалио се министру Чoлаку и гдин. Лисаку на подршци у организацији догађаја и истакао задовољство чињеницом да је њихов заједнички рад привукао пажњу у региону. Навео је да ReSPA развија овакве догађаје са намјером промоције регионалне размјене искустава и пракси, истовремено учећи од ЕУ, али и једни од других. Истакао је важност добре управе у Западном Балкану и допринос ове студије том заједничком циљу.

 

Представници Transparency International-а су у оквиру свог излагања представили неке од примјера из региона, а национални експерти су презентовали налазе из својих земаља.

 

Догађају је присуствовало преко 50 гостију, укључујући амбасадоре у Босни и Херцеговини, представнике Делегације ЕУ у БиХ, те представнике међународних организација, цивилног друштва, владиних институција и медија.

 

О студији

 

Корупција јавних дужносника представља континуирани проблем у земљама Западног Балкана, наводе многи међународни извјештаји. Развој ефективних система разоткривања и њихова интеграцијa у шире антикорупционе програме су критични елементи процеса унапријеђења, а системи декларација имовине и прихода играју значајну улогу у тим елементима. Истовремено, не постоје студије које показују како јавни дужносници сакривају необјашњени приход, који методи верификације постоје, како се приступа питањима транспарентности и приватности.

 

Ова студија (и концепт декларације о имовини и приходима) је јако значајна за све земље кориснике РеСПА-е (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Косово*, Македонија, Србија) и омогућава им континуирано проналажење нових начина за унапријеђење властитих система јавне управе, кроз: креирање и кориштење механизама за верификацију информација датих од јавних дужносника, примјену нових вјештина и техника за досезање државних службеника, те провођењем снажних комуникационих кампања за јачање транспарентности, етике и интегритета рада у јавној управи.

 

У детаљном прегледу по земљама, студија истиче добре праксе, али и изазове и проблеме.

 

Кроз овај извјештај, ReSPA нуди компаративни преглед, стимулишући размјену знања, искуства и научених лекција у региону. Налази студије ће, по објављивању, допринијети бољем разумијевању у погледу идентификације и препознавања стандарда транспарентности у јавним институцијама у региону.

 

Студију можете преузети на ReSPA веб страници, у категорији ReSPA Publications and Research.