Dnevni list: Političari u BiH ništa ne rade na čišćenju i iskorjenjivanju korupcije koja je ogromnih razmjera i potpuno je ušla u sve sfere života, oni čak blagonaklono gledaju na taj oblik organizovanog kriminala. Ovo je suština izvještaja Evropske unije o našoj državi i u njemu se stepen korupcije kvalificira kao alarmantan.

„BiH se ne može ni za milimetar primaći Evropskoj uniji sve dok se ne očisti od korupcije. Uostalom, bh. vlasti su se obavezale da će iskorijeniti korupciju do 2014. godine. Taj rok ostaje čvrsto na snazi, nema šanse da bude prolongiran, a prema onome što se događa i kako se ponaša politička elita, teško je da će biti ispoštovan. Ima ozbiljnih indicija da se korupcija u BiH umjesto smanjivanja dramatično povećava“, ozbiljno je upozorenje iz sjedišta Evropske unije u Bruxellesu.

BiH je 2009. usvojila strategiju borbe protiv korupcije do 2014. godine. U dokumentu su navedeni zadaci, navedeni su izvršitelji radova, postavljeni su rokovi… Sve je to dobro sklopljeno, ali je strategija ostala na papiru.